Gisteren publiceerden we een samenvatting van een artikel dat Geerten Meijsing schreef over het Letterenfonds. De hele tekst is inmiddels te lezen op de website die door vrienden van de auteur wordt onderhouden: VriendenVanDeVorm. De tekst is hier in pdf beschikbaar.
Vandaag publiceerde H.C. ten Berge een ingezonden brief in de Volkskrant, die hieronder te lezen is als knipsel (klik op afbeelding voor groter beeld):
M. ziet schrijvers als hovelingen , die volgens hem altoos onderhouden werden door het hof. Ik vind dit een ongelukkige vergelijking. Het woord 'altoos' klopt ook niet want de bij het hof functionerende kunstenaars werden gemakkelijk ingewisseld voor anderen die stonden te springen om opdrachten in de wacht te slepen. Kunstenaars moesten derhalve wel steeds in het gevlei komen van de adviseurs van de vorst.
Een probleem voor het Fonds is waarschijnlijk ook geweest het toenemend aantal personen dat als voltijds schrijver door het leven wilde gaan. De pap werd daardoor dun en moest men wel anders gaan werken.
De kwestie van ( geen) pensioen speelt bij veel oudere kunstenaars, al hebben zij soms het voordeel dat ze niet tegen hun 65e ontslagen worden en 'gewoon'kunnen doorwerken.
Geplaatst door: wim hofman | 05 juni 2012 om 13:38
Ik dacht dat was bepaald dat er geen nieuwe ontvangers van eregeld werden aangewezen. Als degenen die al eregeld ontvingen (en ik geloof niet dat het ging om bedragen waar Jan Modaal voor uit z'n bed komt) dan zou dat wel bijzonder pijnlijk zijn.
Dat er een contract of een intentieverklaring bij een aanvrage moet zitten, lijkt me eerlijk gezegd gerechtvaardigd. Anders open je de deur voor luchtfietserij. Manuscripten die nooit zullen verschijnen.
Geplaatst door: Herman Stevens | 05 juni 2012 om 14:43
Luchtfietserij? Je bedoelt het boek van H.C. ten Berge dat door uitgeverij ATLAS-CONTACT werd afgewezen. De nieuwe dichtbundel van Stefan van den Brempt idem.
Geplaatst door: koenraad goudeseune | 05 juni 2012 om 14:59
Ik weet niet wat Herman bedoelde, maar uit de ingezonden brief van H.C. kreeg je inderdaad de indruk dat Ten Berge tot de groep thuislozen behoort. Wat wel raar is, ik bedoel, de man won een oeuvreprijs...
Geplaatst door: Chrétien Breukers | 05 juni 2012 om 15:03
Wie krijgen eh ...kregen eigenlijk allemaal dat eregeld? Van Gerrit Kouwenaar weet ik het, wie nog meer? Eregeld dat "zomaar" stopt?
"Ik draag een waarschuwing bloedjas
en ik sta op Elba
(...)
Ik heet o.a. napoleon van elba
En sint helena komt late".r
Geplaatst door: Wim van Til | 05 juni 2012 om 18:51
In welke tijd leeft Ten Berge?
Geplaatst door: Ton van 't Hof | 05 juni 2012 om 19:05
De oorspronkelijke tekst van Meijsings opiniestuk ('Beleidslijnen') staat inmiddels op Armas y Letras, een aan Joyce & Co. en Geerten Meijsing gewijd blog; bijdrage van 7 juni.
Geplaatst door: Taco de Kort | 08 juni 2012 om 08:12