"Filosofen houden niet van nieuwe media. Dat hebben ze nooit gedaan. Al in de Oudheid was het foute boel: Socrates maakte zich grote zorgen toen het schrift in zwang raakte. Vertellen was immers een superieure vorm van kennisoverdracht. Zijn bezwaar tegen de nieuwlichterij: het geheugen zou overbodig worden gemaakt, want waarom zou je iets onthouden als het toch al was vastgelegd?" Sebastien Valkenbergs afscheidscolumn op de website van Trouw.
Sebastien Valkenbergs maakt de fout van het inductief denken: als de filosofen in het verleden tegen nieuwe communicatiemogelijkheden waren (hij noemt er trouwens maar één) dan hebben de filosofen die er nu tegen zijn al bij voorbaat ongelijk. Laten we naar de argumenten luisteren en dan pas oordelen.
(De slotconclusie zal waarschijnlijk zijn: mits goed gebruikt is er niets op tegen maar er zijn bezwaren: de Cruyf-maxime)
Geplaatst door: Paul van de Wiel | 09 september 2011 om 09:52
Ik ben harstikke blij dat ik in de nieuwe media mensen op afstand kan houden. Stel je voor dat je met iedereen dikke maatjes zou moeten worden.
Geplaatst door: Inkwith Barubador | 09 september 2011 om 10:18
Als Socrates zich zorgen maakte over het schrift, dan had hij eens stil moeten staan bij het ontstaan van de taal. Ook toen ging immers - na honderdduizenden jaren van lichaams- en klanktaal - een wereld verloren.
Over die verloren werelden wordt nooit een traan vergoten. Ze worden niet genoemd in de geschiedenisboekjes. De vooruitgang als natuurlijk proces is er een van winnaars die de sporen wissen van hun voorgangers.
Intussen blijven grote delen van onze huidige hersenen werkeloos. Zodat wetenschappers zich vertwijfeld afvragen waar ze toe dienen.
Geplaatst door: buigt | 09 september 2011 om 16:03
Junkhersenen? Nieuwe invalshoek!
Geplaatst door: Paul van de Wiel | 09 september 2011 om 17:36
"Intussen blijven grote delen van onze huidige hersenen werkeloos."
Dat is een mythe.
Geplaatst door: Inkwith Barubador | 09 september 2011 om 20:26
> dat is een mythe
Dan zal ik het anders verwoorden. Van grote delen van de hersens weten we niet goed wat ze doen en waarvoor ze dienen.
Ik herinner me ooit een filmpje gezien te hebben over iemand met een zeldzame ziekte. Zijn hersenen losten op vanuit het midden. Na verloop van tijd bleef er enkel een rand over rond het schedelbot.
Ongeveer tachtig procent van de massa was gewoon weg. Toch merkte je in de praktijk niets aan die jongeman. Hij haalde zijn atheneum-diploma en functioneerde zo'n beetje (hij wist dat hij snel dood zou gaan) als ieder ander. Wonderlijk.
Maar dit is erg off-topic natuurlijk.
Geplaatst door: buigt | 10 september 2011 om 12:44
Hoe vaak zijn er in de geschiedenis nieuwe media opgedoken? Vaak genoeg om er ten aanzien van het gebruik door filosofen conclusies over te trekken? Denk het niet.
Wat mij het meest stoort in het verhaal is de achterliggende gedachte dat iets waar of waardevol zou zijn om de enkele reden dat een of andere grootheid het gezegd heeft.
Geplaatst door: Jacob van Schaijk | 10 september 2011 om 15:51