De redactie van het Cultureel Persbureau dook in de cijfers van OCW en stelt voor dat u kijkt en (mee)huivert. Zelfs voor iemand met verregaande formulierblindheid (iemand zoals ik) zien de getallen er tamelijk alarmerend uit. Het CP begint positief:
"Want wat wordt duidelijk: in totaal zie je inderdaad dat er een forse vermindering van de begroting van OCW aan zit te komen, maar in dat zelfde totaal valt die eigenlijk ook een beetje mee. De verplichtingen van het ministerie lopen terug van 1,1 miljard in 2010 naar 930 miljoen in 2016. dat is nog niet eens honderd miljoen minder, ofwel een ruime 17%. Komt door nieuwe investeringen op erfgoed. En die staan nog los van de 150 miljoen die het kabinet heeft ingeruimd voor de zogenaamde frictiegelden die alleen worden gereserveerd voor 2013 en 2014: schadevergoedingen en dergelijke. Waarvan wij denken dat 150 miljoen een erg optimistische inschatting is."
Maar dat is wellicht slechts schijn: "(...) de totale uitgaven van het ministerie lopen dus met 25% terug. Hopen ze. Die gaan van 991 naar 739 miljoen, dus dat is 250 miljoen."
Het volk dat de hele dag om cultuur schreeuwt en geld moet hebben om Ramsey Nasr naar AiWeiWei te sturen, hoe komt dat eraf? Niet heel best:
Dat is één. Wie de getallen wichelt, ziet dat de letteren er 47,5% bij gaan inschieten, een klap die vooral gaat vallen bij de bibliotheken, die subversieve instellingen waar andere boeken dan die van Martin Bosma worden uitgeleend. Maar dan:
"Zijn er winnaars? Zeker zijn er winnaars. Er gaat bijna zeventig procent meer naar het project 'verbreden inzet cultuur'. Whatever that may be. Krijgt er in ieder geval 11 miljoen bij. In de letterenhoek krijgen de niet-producerende instellingen er langjaringer meer dan het dubbele bij: 133% voor het goed bewaren van Bosma’s volgende complottheorie."
Welke digitaliseringspartij dat geld mag ontvangen? Geen idee. Maar het wordt nog mooier
"Andere winnaars zitten vooral bij het Cultureel Erfgoed, wat zich richt op het bewaren van alles wat voor de uitvinding van 'links' en 'rechts' is gemaakt. De stijgingspercentages vliegen je daar om de oren, met als topper de 5890 miljoen procent stijging voor langjarige subsidies. Gaan we nog even induiken."
Wordt dus vervolgd.
CB: Klein foutje in de verplichtingen: dit moet zijn: ruim 7%. Verder wacht ik het vervolg af.
Geplaatst door: Paul van de Wiel | 17 september 2011 om 13:14