Een soort optreden van Herman Pleij en Ramsey Nasr, gelardeerd met tegenspraak van P.F. Thomése en Jan Mulder. De DIchter des Vaderlands laat zich in dit filmpje weer van zijn fijnste kant zien. Jammer dat hij nog een jaar in functie is. China, of Birma, [of welke dictatuur dan ook], - hij kan er zó terecht.
De vingertjedominee treedt terug, de weldoener-koopman gaat op reis en de gereformeerde schijnheiligheid, eeuwen sofisterij uit naam van de onderdrukte medemens, die tipt bij terugkeer de wereld om maar gewoon doorgedraaid te zijn.
Geplaatst door: Abe | 06 september 2011 om 10:07
In defense of criticism
Dichter des Vaderlands
Reizende Weldoener
Brengt zijn cultuur tot in
Iedere hoek
Laken wij allen de
Vingertjesdominee
Of is de werk'lijkheid
Different koek?
Geplaatst door: Arjan Keene | 06 september 2011 om 11:50
Mij valt een flinke zwenking op in de redenatie van een der sprekers: van [in essentie] 'Wij gingen erheen met de beste bedoelingen, om contact te leggen met "het volk aldaar", die mensen hadden ons graag te gast, zij waren verguld met onze komst, van valse motieven of een verborgen agenda is geen sprake, ook niet additief of secundair of tertiair, alles was zuiver op de graat en in de haak', naar: 'Alles in Nederland is "made in China", van mobieltjes tot kleding tot speelgoed tot meubels, kinderarbeid, slavenarbeid, en heel Nederland profiteert van de erbarmelijke omstandigheden waaronder de kinderen en de hele bevolking daar leeft; júllie allen zijn even hypocriet, bespaar me jullie beschuldigingen!'
De eerste en de tweede redenering sluiten elkaar uit; zijn wederzijds exclusief. Er is sprake van een sofistische manoeuvre, een tactische draai van 180 graden. De tweede redenering is juist, maar zij zou consequent moeten zijn volgehouden: heel Nederland is hypocriet, en wij gaan als vertegenwoordigers van een hypocriete natie naar China. Om onze belangen (ook die van jullie) te representeren. Ook jullie willen namelijk spotgoedkope mobieltjes, waarvoor in China kinderen in de koper- en zinkmijnen zwoegen, en al voor hun twintigste ernstig ziek worden, en oud en versleten zijn.
Geplaatst door: Willem Thies | 06 september 2011 om 12:32
...waaronder de kinderen en de hele bevolking daar levEN...
Mooi stuk speelgoed, toch, zo'n mobieltje - kost bijna niks! (Ja, een mensenleventje...)
(PS onderschat niet de mate van enscenering: natúúrlijk worden de schrijvers door 'het gewone volk' en door 'de' Chinese schrijvers met open armen ontvangen, met een glimlach, en met warme woorden... De staat zorgt wel dat er geen wanklank te horen valt... Had men anders verwacht? De staat zorgt ook wel voor een 'rondleiding' door de karakteristiek 'volkse' buurtjes. )
(PS 2 Ik ben geen criticus, ik zelf ben ook zo'n hypocriete westerling, die blij is met die fabriek daar in het oosten, die tegen bodemprijzen technologie levert. Merkkleding. Speelgoed. Handgemaakt, ambachtelijk, houten speelgoed, dat PER STUK wordt gemaakt, is dúúr!)
Geplaatst door: Willem Thies | 06 september 2011 om 12:39
Iedereen is hypocriet. Het gedraai en het cynisme ter zelfrechtvaardiging is echter veel braakverwekkender dan de hypocrisie.
Geplaatst door: Lammert Voos | 06 september 2011 om 13:19
Krek zo. Wat dat betreft kunnen we nog veel van de houding van Kluun leren. Zijn boeken gecensureerd? Geen probleem - als ze maar verkopen.
Geplaatst door: Bart FM Droog | 06 september 2011 om 14:29
Goed dat verslaggever Jori Stam er ook bij was. Recht achter Matthijs.
Geplaatst door: Dennis Gaens | 06 september 2011 om 16:02
Het zou me niet verbazen als onze Dichter des Vaderlands ook Made in China is...
Geplaatst door: Maan Leo | 06 september 2011 om 17:44
Godzijdank heeft de DWDD ook een censuur, die van maximale tijd per item.
Geplaatst door: Josse Kok | 06 september 2011 om 20:30
Is het dan geen vooruitgang als dichters, schrijvers en letterkundigen uit een vrij land in een dictatuur worden ontvangen en daar met lezers kunnen praten? Dit gebeurde
toch niet in Hitler-Duitsland of Stalin-Rusland? (Of je moest je vantevoren al achter die regimes hebben geschaard.) Om deze groep schrijvers van een soort collaboratie te beschuldigen is erg simplistisch. Horden Nederlanders zijn hen voorgegaan en de meeste daarvan gingen voor zaken en niet voor het vrije woord zoals deze groep. Want ik heb nergens gelezen dat hun boeken of gedichten worden gecensureerd.
Geplaatst door: Paul van de Wiel | 06 september 2011 om 20:35
De lichaamstaal van Pleij... de wijzende vingertjes vliegen je om de oren. Precies waar hij tegen ageert.
Geplaatst door: Adriaan Krabbendam | 06 september 2011 om 21:06
"Want ik heb nergens gelezen dat hun boeken of gedichten worden gecensureerd."
Ik verwijs naar Kluun, die weliswaar (als ik het goed begrepen heb) niet mee mocht op deze handelsmissie, maar wiens boek wel in China is uitgebracht. Ontdaan van voor de machthebbers aldaar aanstootgevende scenes.
Geplaatst door: Bart FM Droog | 06 september 2011 om 21:20
@ Paul:Ik heb nergens het woord 'collaboratie' gelezen. In de bovenstaande reacties wordt niemand aangevallen op zijn/haar aanwezigheid in China. Wel op het lulpraat om het te rechtvaardigen. Ben geen fan van Kluun, maar in deze ben ik het met Bart FM eens. Die lult er tenminste niet onm heen. Je kunt je echter gevoegelijk afvragen wie er in dit verhaal het meest cynisch zijn. Kluun, de vensterschrijvers, het subsidieclubje of wij als reaguurders.
Geplaatst door: Lammert Voos | 06 september 2011 om 21:43
Nostra culpa, of zoiets.
Geplaatst door: Bart FM Droog | 07 september 2011 om 00:07