Nieuwe bundel Tsead Bruinja gratis te downloaden
17 december 2008 - De nieuwe bundel van Tsead Bruinja verschijnt niet alleen als krant, liefhebbers kunnen hem ook gratis downloaden. Een voor Nederland uniek initiatief, zegt de kandidaat Dichter des Vaderlands. |
Bruinja's nieuwe bundel Angel verschijnt donderdag 18 december als
krant bij uitgeverij Bornmeer. Tegelijk bestaat morgen van twaalf uur 's middags
tot middernacht de mogelijkheid om de bundel integraal als pdf te downloaden,
via de site van De Contrabas. Volgens Bruinja is het in Nederland de eerste keer
dat een ‘prominent dichter' tot een dergelijke actie overgaat.
Inspiratie
kreeg Bruinja onder meer door soortgelijke acties van bands als Marillion, waar
hij een groot fan van is: ‘Dit is misschien wel mijn meest serieuze bundel en ik
wil dat die wordt gelezen. Het past ook in de campagne voor Dichter des
Vaderlands, maar daar was nog geen sprake van toen we ermee begonnen. Dit is
mijn achtste bundel en mijn vijfde bij uitgeverij Bornmeer, en ik wilde eens
iets anders.'
Volgens Bruinja ging de keuze tussen een dure bundel in
beperkte oplage, of heel veel exemplaren laten drukken. ‘Maar drukkosten zijn
hoog, je kunt een bundel eigenlijk niet onder de tien euro aanbieden, anders
verdient de uitgever er niets aan. Bornmeer had een krantje laten maken door de
drukkerij van het Friesch Dagblad en de prijs viel mee. Vormgever Gert Jan
Slagter was meteen enthousiast. We vonden wel dat de tekst doorbroken moest
worden. Vandaar dat sommige gedichten paginagroot zijn afgedrukt en we
kunstenaars om een bijdrage hebben gevraagd.'
Angel verschijnt
in een oplage van 2.000 exemplaren en kost € 4,50. De bundel bevat, naast
Friestalige gedichten en hun Nederlandse vertalingen, werk van de kunstenaars
Hans Wap, Joep van der Made, Mowaffk Al-Sawad, Ramon Verberne, Anne Feddema en
Roos Custers. (Bronnen: Woest en Ledig en Enno de Witt van Boekblad)
'Een voor Nederland uniek initiatief..'
Uniek. Mmm. Wat is uniek?
http://www.lulu.com/content/677730
Gratis sinds begin 2007.
Geplaatst door: Michael Grünlo | 17 december 2008 om 22:57
Ik weet het. Ton van 't Hof biedt ook een download aan: http://poeziepamflet.nl/1hundred1/chatten_met_jabberwacky_bundel.pdf
en er zijn er vast tig meer.
Maar het gaat om de combi: een tweetalige bundel in krantvorm in een hoge oplage + de mogelijkheid om de versie te downloaden + dat het om een dichter gaat die landelijke bekendheid geniet.
Geplaatst door: Chrétien Breukers | 17 december 2008 om 23:03
't Werpt toch de vraag naar wat 'een gratis download' nu eigenlijk is. De zinnen die ik hier schrijf downloadt men evengoed gratis. Zo ook elke post op ieder weblog, artikelen op websites, om nog maar te zwijgen van alle muziek, filmpjes, geluidsbestanden, al dan niet streaming, foto's, kortom alle 'content' die via het internet beschikbaar wordt gesteld. Het enige verschil is dan dat deze content 'anders', dwz. onder normale omstandigheden, dwz. zoals tot nu toe gebruikelijk, alleen op een fysieke drager verkrijgbaar zou zijn geweest. Nu wordt er een Badiouiaans evenement gecreëerd, dat morgen op een bepaald uur plaatsvindt, en dat is dan de 'uitgave'. Maar dat evenement ontleent de status van evenement alleen aan het symbolisch kapitaal van de dichter in kwestie: alleen daarom spreken we in dit geval van een 'gratis download', en in alle andere gevallen gewoon van 'internet-content', waar niemand nog van opkijkt, omdat we menen dat we er eenvoudig recht op hebben. En anders eigenen we ons dat recht via een of andere torrent wel toe.
Het initiatief van Tsead maakt duidelijk dat dat recht lang niet zo vanzelfsprekend is. Geen dichter, schrijver of kunstenaar is verplicht om zijn werk gratis aan te bieden. Daarom is Tseads bundel ook in een andere vorm tegen betaling verkrijgbaar, zoals Dirk Vekemans grafisch werk te koop aanbiedt, en ik met commerciële vertalingen in mijn levensonderhoud voorzie, of tracht te voorzien. Maar niet iedereen beschikt over de tijd, het dubbeltalent of het symbolisch kapitaal om zijn gratis 'lopende code' van een objectmatige pendant met materiële waarde te voorzien. Het is hoog tijd dat het Fonds voor de Letteren schrijvers die werk van niveau gratis via het internet aanbieden van steun gaat voorzien. Het drukken, distribueren en verkopen van bundels via de boekwinkel is vrijwel een formaliteit geworden: ze eindigen vrijwel allemaal binnen de kortste keren in de ramsj. De dichter ontmoet zijn lezer tegenwoordig op het internet, en het is die activiteit die ondersteuning verdient.
[Algemeen applaus]
Geplaatst door: RHCdG | 18 december 2008 om 01:38
@RHCdG waarom drop je toch zo vaak de naam van Badiou in zinnen waar ze totaal niet thuishoren?
Geplaatst door: Matthijs Ponte | 18 december 2008 om 03:27
dat is: (..) die totaal niet thuishoort. om flauwigheden maar vast bij voorbaat te voorkomen.
Geplaatst door: Matthijs Ponte | 18 december 2008 om 03:36
Beste Matthijs,
Antwoord 1: Omdat ik Badiou's evenement, opgevat als oponthoud en arbitraire ingreep in de stroom van het worden, tegenover een filosofie van de beweging wil plaatsen;
Antwoord 2: Omdat een evenement aanspraak maakt op een incidentele bijdrage, en een beweging op structurele ondersteuning;
Antwoord 3: Om jou het veilige idee te geven dat ik een name dropper ben, en daarmee grond voor diskwalificatie van wat ik te zeggen heb;
Antwoord 4: Omdat die diskwalificatie blijk geeft van een verdringingsreactie, waardoor de te droppen naam als sjibbolet fungeert;
Antwoord 5: Omdat ik, bij mijn weten, hier maar eenmaal eerder Badiou's naam heb gedropt, in een discussie over zekere Badiou;
Antwoord 6: Om mijzelf een reden te geven te vragen waarom jij, Matthijs Ponte, jouw naam meent te moeten droppen in een discours waarin je niets te zoeken hebt, behalve dan, kennelijk, je eigen naam.
Geplaatst door: RHCdG | 18 december 2008 om 04:36
1. Dat is natuurlijk prachtig, maar helemaal niet relevant in dit geval.
2. nauwelijks waar en evenmin relevant.
5. http://www.google.nl/search?q=rhcdg+badiou&hl=nl&client=firefox-a&rls=com.ubuntu:en-US:unofficial&hs=tKp&filter=0 , maar dat neemt niet weg dat ik eerder van niet meer dan een indruk uitging. Ik heb wel vaker fronsend achter de computer gezeten, meen ik. - het was niet bedoeld als 'flame', hoor. Mensen zetten hippe franse filosofen zo vaak en zo graag in zonder reden, valt me op. ik meende zulks hier ook even waar te nemen. Misschien vergis ik me (zij het niet in dit geval).
3/4/6 een hartelijke groet.
De vraag is natuurlijk: In welke zin doet iemand alsof er sprake is van een evenement? (breukers: "Maar het gaat om de combi: een tweetalige bundel in krantvorm in een hoge oplage + de mogelijkheid om de versie te downloaden + dat het om een dichter gaat die landelijke bekendheid geniet." - het is maar wat je de poging een evenement te benoemen noemen wil.)
Geplaatst door: Matthijs Ponte | 18 december 2008 om 05:03
oh ja: mijn reactie kwam natuurlijk ook voort uit dat "[algemeen applaus]"
Geplaatst door: Matthijs Ponte | 18 december 2008 om 05:05
Waarom komt de diepte vaak zo absurdistisch over? - De neiging naar het serieuze?
Geplaatst door: Peter de Groot | 18 december 2008 om 08:53
Matthijs,
In je reacties op 1. en 2. argumenteer je niet, maar beweer je alleen (dat het niet waar is en niet relevant). Op die manier heb je altijd gelijk, en het maakt dan ook veel indruk op me.
De link die je bij 5. geeft gaat naar één (1) en dezelfde discussie die hier is gevoerd, en waarop ik op mijn eigen blog ben doorgegaan. Daaruit blijkt wel, dat Badiou voor mij bepaald geen hippe franse filosoof is (al had hij dat wel kunnen zijn).
Je ziet spoken, redeneert vanuit een vooroordeel, doet beschuldigingen, levert geen enkel bewijs of argument, en neemt niets terug - maar ik ben zogenaamd degene met de grote bek hier. Daar word ik wel eens heel erg moe van.
Geplaatst door: RHCdG | 18 december 2008 om 12:44
Peter,
Dat komt doordat je niet gewend bent ermee om te gaan. Er is niks absurdistisch aan. Maar men wordt er zenuwachtig van en doet er dan lacherig over. En al dat volk gaat bij mij over de kling.
Geplaatst door: RHCdG | 18 december 2008 om 12:48
Euh, en zijn we vergeten dat Ingmar Heytze's bundel: 'Het ging over rozen' eerst als krant is verschenen - als bijlage in het UN destijds. Op Ingmars site kun je trouwens ook enkele complete bundels als pdf downloaden.
Niettemin een goede zaak, een dergelijke uitgave en actie. Zou er al een Poetry by Pdf Download Portal zijn?
Geplaatst door: Ruben van Gogh | 18 december 2008 om 13:02
Nee, niet vergeten. Maar nogmaals: het is de combinatie-aanbieding die nieuw is, en die trouwens ook interessante vergezichten opent voor de toekomstige distributie van poëzie.
Geplaatst door: Chrétien Breukers | 18 december 2008 om 13:11
@RHCdG
Humor bezit ik niet; het komt aangewaaid.
Gewenning laat me lachen.
Geplaatst door: Peter de Groot | 18 december 2008 om 14:26
"Nu wordt er een Badiouiaans evenement gecreëerd, dat morgen op een bepaald uur plaatsvindt,"
Een evenement dat gecreëerd wordt en morgen op een bepaald uur plaatsvindt kan - per definitie - geen evenement op de manier van Badiou zijn. (Wat vooraf is gedefiniëerd is per definitie geen evenement.) Wat dat betreft heeft Matthijs wel gelijk dat de naam Badiou ten onrechte gebruikt werd. Zie De Ethiek over het verschil tussen evenement en simulacrum.
Geplaatst door: Samuel Vriezen | 18 december 2008 om 16:30
De vraag blijft waarom het alleen gedurende 12 uren gratis te downloaden is, en niet gewoon permanent. (Niet dat dat wat uitmaakt - als je het niet zelf doet, doet een ander het wel voor je. Ieder die er als de kippen bij is, kan het nu ergens anders aanbieden.)
Geplaatst door: Adriaan Krabbendam | 18 december 2008 om 16:58
Samuel,
"Het evenement is *gesitueerd* - het is het evenement van deze of gene situatie - en tegelijk *supplementair*, dus volkomen losstaand van, of ongerelateerd aan, alle regels van de situatie. Zo heeft bijvoorbeeld de opkomst van de klassieke stijl, met Haydn (of onder de naam van de 'iemand' Haydn), enkel en alleen betrekking op de muzikale situatie, een situatie die wordt gestructureerd door de overheersing van de barokstijl. Het is een evenement voor die situatie. Maar aan de andere kant zijn de muzikale configuraties waartoe dat evenement aanleiding geeft niet leesbaar vanuit de door de barokstijl bereikte overdaad, het gaat echt om *iets anders*.
Men kan zich dan afvragen wat het verband is tussen het evenement en datgene 'waarvoor' het een evenenemt is. Dat verband is *de leegte van de voorgaande situatie*.
(...)
Zich voorstellen dat een evenement niet de leegte maar de overvloed van de voorgaande situatie oproept, is het Kwaad als *simulacre* of *terreur*.'
(Alain Badiou, 'De ethiek', p. 101, 105).
Nu weet ik niet goed of je de voorafgaande situatie als overvloed of leegte zou moeten duiden: als je afgaat op het enorme aanbod onverkoopbare bundels zou je tot het eerste besluiten; maar dat veronderstelt natuurlijk ook een leegte: aan ideeën, aan initiatieven - er is een hiaat tussen de technische middelen en de mate waarin die in de poëzie worden ingezet. De poëziecultuur is rijp voor een ander platform, een dat niet langer wordt 'gestructureerd door de overheersing van' boekenproducenten, en dat van die voorgaande situatie ook nauwelijks iets overneemt (simuleert). Als we Badiou dus willen volgen, en ik hem goed begrijp en interpreteer, dan lijkt mij met Tseads initiatief daarom eerder sprake van een evenement, dan van een simulacrum, of het nu aangekondigd is of niet. Zijn intitiatief werd 10, 15 jaar geleden immers al 'aangekondigd': de tijd is er rijp, want leeg voor.
Geplaatst door: RHCdG | 18 december 2008 om 20:57
Als er sprake is van een nieuwe situatie moet er ook echt iets vernieuwd zijn. Distributie geldt binnen de theorie van Badiou nog niet als waarheidsdomein. Je zegt het zelf al: 'Maar dat evenement ontleent de status van evenement alleen aan het symbolisch kapitaal van de dichter in kwestie'. Een evenement kan inderdaad niet zijn status ontlenen aan iets dat al bestaat, zoals symbolisch kapitaal.
Het wordt juist altijd achteraf, in retrospect, als zodanig bepaald door zij die zich er trouw aan verklaren en militanten worden van de waarheid waar het evenement toe oproept. (Zien wij iets circulairs in de vorige zin? Inderdaad, dat zien wij.) Wellicht, dus, dat in de toekomst blijkt dat deze publicatie de eerste stap is geweest in een totaal nieuwe ontwikkeling van onze poëzie.
Voorlopig was het meer een mooie stunt, een paar mooie optredens in Perdu, en een fraai vormgegeven bundel die ik zo eens ga lezen.
Geplaatst door: Samuel Vriezen | 18 december 2008 om 23:56
Als rijp leeg is wordt het misschien tijd voor een aparte niche in de Contrabas voor Cornets de Groot als de Rechtvaardige Rechter, de man van de Glimmende Kling. Met, ter verhoging van het succes, graag Vriezen als assessor.
Het ongebreideld Badiouiaans neersabelen, je moet wel gek zijn om dat te willen missen.
Doe er iets aan, Chrétien.
Geplaatst door: Henk van der Haar | 19 december 2008 om 00:02
Jongens... allemaal braaf ophouden doen.
Geplaatst door: Chrétien Breukers | 19 december 2008 om 00:11
Als ik nou bijvoorbeeld zeg dat het eigenlijk gaat over op welke manier de manier waarop deze bundel gepubliceerd wordt vernieuwend is - het is nieuw, maar betekent dat ook een nieuw tijdperk voor de poezie - mag het dan wel?
Geplaatst door: Samuel Vriezen | 19 december 2008 om 01:11
Het is niet nieuw. Maar dat doet er ook niet toe. Ooit noemden we dat ludiek.
Geplaatst door: Adriaan Krabbendam | 19 december 2008 om 01:31
Ha allen,
Morgen meer, maar de krant van Heytze was ik niet vergeten! Was en is als dichter een inspiratiebron.
Slaap zacht en tot morgen,
Tsead
Geplaatst door: Tsead Bruinja | 19 december 2008 om 03:06
Hoe eenzaam en van God en iedereen verlaten kan men zich voelen bij een thuiskomst - ik was een paar uur buiten - als deze. Je huis is niet meer je huis, zo voelt het.
'Een mooie stunt, we gaan zijn bundel es lezen': hoe bezadigd klinkt die ironie niet, dat sentiment van 'we winden ons nergens over op want alles ist schon dada gewesen; bovendien volg ik toch alles op de voet, dus wat zou mij nog kunnen verrassen'. Je zou er alle kranten, tijdschriften, radio, tv en feedreaders voor op willen geven, om maar werkelijk op de hoogte te kunnen blijven. Alsof ik om stof voor bij de waterkoeler verlegen zou zijn.
Samuel, er is nooit iets nieuws dat niet al bestaat: de beschikbare materie is eindig. Dus wat dat betreft heb je gelijk met je Prediker-achtige verzekering. Trouwens, we gaan allemaal dood.
Ik heb juist beweerd dat deze stap van Tsead geen primeur is, maar past binnen een bredere en al langere ontwikkeling. En inderdaad is het zijn symbolisch kapitaal dat er de evenementele status aan verleent: het gaat om een kandidaat-DDV die van die beweging een moment maakt. Maar daarmee is dan ook niet morgen of over 50 jaar, maar *nu* het moment om te constateren dat dit 'de eerste stap is geweest in een totaal nieuwe ontwikkeling van onze poëzie'. Om Deleuze maar eens te citeren - ik ben nu eenmaal een name dropper, en helaas schijt ik op al die mongolen hier die poëzie alleen zien als een aanleiding tot zulke simulacra als 'de Gedichtendag, Canvas en de De Coninckprijs, de boekenbijlagen, de fietsroutes, de stadsdichters en De laatste show', om in één beweging ook nog maar es drie anderen aan te halen - om dus mijn vriend Gilles Deleuze te citeren: 'Hoe je laten opnemen in de beweging van een grote golf, van een opstijgende luchtkolom, “aankomen tussen” in plaats van oorsprong te zijn van een inspanning, dat is fundamenteel.’
Wie meent dat deze vrij downloadbare bundel het begin signaleert van iets nieuws, vergist zich deerlijk. Hij staat er midden in. En wie bij zo'n gebeurtenis meent over te moeten gaan tot de orde van de dag - alsof die orde niet fundamenteel is gewijzigd - en de moderator hier aanspoort om de status quo te bestendigen door mensen het zwijgen op te leggen die zich aan die ordeverstoring 'trouw verklaren en militanten worden van de waarheid waar het evenement toe oproept' - lange zinnen, maar ik heb nu geen behoefte aan le beau style - die maakt zich dunkt mij juist schuldig aan het kwaad waar Badiou het over heeft: een voortzetting van de overvloed, van de decadentie: een vorm van terreur die alleen met tegenterreur - om ook aan Bert Schierbeek maar trouw te blijven - beantwoord kan worden.
Ja, en dan kunnen de moderatoren hier me onder aanroeping van kleinburgers als de zich noemende Henk van der Haar het zwijgen opleggen, maar dan moet dat maar: men denkt toch niet werkelijk dat ik in *dit* gezelschap aan een algemeen applaus de voorkeur zou geven boven uitsluiting?
Geplaatst door: RHCdG | 19 december 2008 om 03:18
Beste Rutger,
Zwijg niet!
Beste 1100 downloaders,
Wat vinden jullie van de bundel?
Neem de tijd.
Wellicht aardig om jullie kritische reacties te plaatsen op http://decontrabas.typepad.com/de_contrabas/2008/12/download-ange-1.html
Goeds,
Tsead
Geplaatst door: Tsead Bruinja | 19 december 2008 om 10:32
oeps, ik ben te laat... kan iemand me een download doorsturen?
Geplaatst door: sylvie marie | 19 december 2008 om 16:30
Het gaat er bij Badiou helemaal niet om wat er is, maar om wat er zichtbaar is. En terecht. in welke zin, immers 'is' het onzichtbare? Dat de materie eindig is heeft echt niets van doen met Badiou's mogelijkheid van het nieuwe. Een fenomeen dat volledig verklaard, begrepen en zichtbaar gemaakt kan worden vanuit het oude is niet nieuw. Daar heeft een militant niets mee te schaften.
Geplaatst door: matthijs ponte | 19 december 2008 om 17:49
Wat verstaan Badiou en Badiouianen onder “het oude”? Machtsverhoudingen, een orthodoxie? Als ik denk aan bewegingen met een evenementskarakter – de Vijftigers in de Nederlandse poëzie, het maoïsme bij Franse arbeiders en studenten, de hele tegencultuur van de jaren ‘60 – zie ik een hele galerij van voorgangers. Juist in retrospect, wanneer men – als ik Samuel goed begrijp – vaststelt dat er van een evenement sprake is geweest, zijn die voorgangers goed zichtbaar. Bovendien roepen juist revolutionairen vaak zoiets als de historische noodzakelijkheid voor hun activiteiten aan. Iets wat historisch noodzakelijk is, zal altijd maar betrekkelijk nieuw zijn.
Is er iets denkbaar dat niet tot op zekere hoogte verklaard, begrepen en zichtbaar gemaakt kan worden vanuit het oude? En omgekeerd: kan iets dat zich als een discontinuiteit voordoet volledig verklaard enz. worden vanuit het oude? Wordt er, met andere woorden, niet een valse tegenstelling gecreëerd? Ik weet dat Badiou op basis van wiskundige parellellen redeneert en ik herinner me vergelijkbare pogingen met de catastrofetheorie van René Thom. Ook de polysysteemtheorie, met zijn aan de thermodynamica ontleende overgangen, gaat in die richting. Toch: als ik over Badiou lees, heb ik altijd de indruk dat hier iemand trouw wil blijven aan zijn naïviteit als negentienjarige. Een universeel biografisch gegeven misschien, maar daarmee geen ultieme analyse van alles wat er in de wereld zichtbaar is. Vergis ik me?
Geplaatst door: Gert de Jager | 20 december 2008 om 11:56
Gert: Okay, we komen toch off-topic. Excuses vast (ObBruinja: mooie krant!)
Het nieuwe bij Badiou is altijd een kwestie van beslissing. Het Evenement is onbeslisbaar, dus wie het besluit te accepteren zal het nieuwe in de wereld kunnen (en moeten) brengen; wie het niet besluit te accepteren, kan inderdaad altijd terugvallen op de structuur van het oude (van de situatie), die namelijk altijd alles kan beschrijven. Maar de beslissing om het nieuwe als zodanig te aanvaarden neemt dat nieuwe als onreduceerbaar uitgangspunt, als nieuwe term die aan de situatie wordt toegevoegd (maar er latent in aanwezig was), en vereist een houding die Badiou 'trouw' noemt.
Ik hoop dat dat e.e.a. voldoende antwoordt; maar anders moeten we het misschien via de mail voortzetten, want sommigen vinden al dat ge-Badiou hier niet zo leuk...
Geplaatst door: Samuel Vriezen | 21 december 2008 om 00:39
Moeilijk hoor: iets wat nieuw is, maar toch latent aanwezig was en daarmee, als ik Matthijs Ponte dan goed weer goed begrijp, niet echt 'was'. En: zou iemand die een evenement niet accepteert, werkelijk denken dat vertrouwde structuren altijd alles kunnen beschrijven?
Maar bedankt voor je uitleg en je hebt gelijk: we kunnen de conversatie beter elders voortzetten. Bij de hoofdpijnwijn en de altijd veel te sterke koffie van Perdu is niets ooit werkelijk off-topic. Zijn we toch weer terug bij Bruinja en de presentatie van zijn bundel.
Geplaatst door: Gert de Jager | 21 december 2008 om 03:21