Balthasar Gerards, Jan Rudolf Thorbecke, Gerrit Jan van der Veen, Erik Hazelhoff Roelfzema, de Rooie Reus en Fred van der Spek krijgen concurrentie. Van Ted van Lieshout. Deze onverschrokken kinderboekenauteur is namelijk in het verzet gegaan, en wel tegen de KinderKomrij. Op zijn weblog emmert hij nu al enige tijd door over het intense onrecht, hem aangedaan.
Wat is het geval? Prometheus, dat deksels handige uitgeefbedrijf, geeft aan dichters die worden opgenomen in de KinderKomrij vijf (5) euro per gedicht. Dat is niet veel – maar je kunt als auteur op je vingers natellen dat wel opgenomen worden beter is dan niet opgenomen worden, en dat die vijf (5) euro niet opwegen tegen de publiciteit, op die wijze voor je werk gemaakt.
Maar Van Lieshout vindt dat een schande en kiest voor de verzetsmethode. Of nou ja, verzetsmethode. Echt verzetten doet Van Lieshout zich nou ook weer niet, hij sputtert maar wat. Geheel passend in de kokette traditie ('Ik sta erin... oh help... ik krijg maar vijf [5] euro!... ik wil er toch wel instaan... oh, schande!') stampvoet hij nu al berichtenlang door. Want een schande is het, en vooral dichters worden vreselijk misbruikt door die vuile uitgeverijen.
Als ik Komrij was (wat ik dus niet ben), dan zou ik die vijf (5) euro voortaan óók in mijn eigen zak steken. Dat zal ze leren, die verzetshelden.
Nu ja, zeuren... veel belangrijker dan de geldkwestie is de toestemmingskwestie.
Zoals Van Lieshout zelf schrijft: 'Het recht van een dichter om níét mee te werken aan een bloemlezing' (om wat voor reden ook).
Dat recht heeft elke auteur, dus om dit zeuren te noemen, nee.
Geplaatst door: Bart FM Droog | 09 oktober 2007 om 10:20
Het ware geen gezeur, als hij zich tot zijn kwestie beperkt had.
Geplaatst door: Chrétien Breukers | 09 oktober 2007 om 10:23
In deze steun ik Van Lieshout. Het gaat misschien niet om grote bedragen, als iedereen zijn verzet afdoet als gezeur is helemaal de weg vrij voor uitgevers om bloemlezingen te maken zonder ook maar een cent af te dragen aan de auteurs. Stel, Chrétien, dat jouw werk zo populair wordt dat jaarlijks tientallen, wat zeg ik: honderden gedichten van jouw hand her en der worden gebloemleesd. Denk jij dan ook nog: ach, ik verdien elders wel genoeg?
Geplaatst door: Maarten | 09 oktober 2007 om 10:51
Wat ik een veel groter gezeur vind, is het gezeur van mensen die zeuren over berichten waarin prangende kwesties aan de orde worden gesteld. Berichten die de 'gezellige gezapigheid' van poëziedorp Zeverland in gevaar brengen.
Geplaatst door: Bart FM Droog | 09 oktober 2007 om 10:54
Auteurs moeten uiteraard goed betaald worden, of zo goed mogelijk. Maar 26,5 per gedicht, per opname... nee, dat is niks. Van Lieshout schopt een beetje tegen Komrij en gaat dan in een hoekje staan mokken. Dat is gezeur, of gedram, of koket gemiezemuis.
Geplaatst door: Chrétien Breukers | 09 oktober 2007 om 11:42
Van Lieshout baseert zich op standaard-contractgegevens voor educatieve bloemlezingen en wil dat bedrag ook voor een commerciele uitgave. Dat dat niet kan, soit. Maar verder gaat t ook een beetje om de manier waarop het is gegaan: de uitgever vraagt pas na het drukken om toestemming, en voor een toch wel erg schamele vergoeding. Als Van Lieshout aangeeft dat hij dan niet in de tweede druk wil, wordt dat ook genegeerd. Het gaat om peanuts maar ook om principes: de positie van de auteur in een door marktwerking steeds armzaliger wordende omgeving, waarbij het grote geld alle andere overwegingen aan de kant zet. In de (goede, algemene) boekhandel waar ik werk verkopen we drie titels en van de overige 20.000 heel soms eens wat. Dat komt door bestsellerisering en de marketingbombardementen. Ik denk dat het die verschraling is waar we als auteurs tegen zullen moeten opboksen.... En helemaal als dichters.
Geplaatst door: hanz mirck | 09 oktober 2007 om 12:11
Daar ben ik het van harte mee eens – maar Van Lieshout neemt de verkeerde tegenstander, vind ik, persoonlijk.
Geplaatst door: Chrétien Breukers | 09 oktober 2007 om 12:17
Omdattie zich tegen Komrij keert en niet tegen Mai Spijkers? Ik weet niet of hij dat zo bedoelt, maar inderdaad is uiteindelijk de uitgever de man van het geld....
Geplaatst door: hanz mirck | 09 oktober 2007 om 12:25
Nee, omdat hij zich niet richt tegen de verschraling, door jou geconstateerd, maar omdat hij alleen (en alleen) de eigen navel als uitgangspunt neemt.
Geplaatst door: Chrétien Breukers | 09 oktober 2007 om 12:28
Miezemuis of niet, Van Lieshout kaart de minachting voor auteurs aan. Dat doet hij misschien niet altijd even handig, maar hij dóet 't wel. Natuurlijk is hier de uitgever het juiste adres, niet de bloemlezer.
Geplaatst door: Otto Maanzaad | 09 oktober 2007 om 12:31
Ja, OttoAdriaan, mee eens. Maar ik, geminacht auteur, niet in dit geval, maar goed, word liever op een andere manier op de kaart gezet, door een ridder die koener strijdt.
Geplaatst door: Chrétien Breukers | 09 oktober 2007 om 12:33
Wel, iedereen is wel eens onhandig, maar de essentie van Ted van Lieshouts protest is m.i. dat je als dichter de uiteindelijke zeggenschap hebt om te bepalen wat er met je werk gebeurt.
Het is - om met 's lands efficientste cabaretier Geert Wilders te spreken - een grof schandaal dat Uitgeverij Prometheus de rechten van dichters achteloos aan de kant veegt.
En het is jammer dat Komrij zich zo vierkant achter z'n uitgeverij stelt.
Geplaatst door: Bart FM Droog | 09 oktober 2007 om 12:45
Hij gebruikte de term ´knettergek´, toch? Hoe dan ook lijkt het me constructiever om de kern van Van Lieshout´s betoog op te pakken, in plaats van hem aan de schandpaal te nagelen, beste hoofdredacteur....
Geplaatst door: hanz mirck | 09 oktober 2007 om 12:51
Me dunkt - bij literatureluur-archiefonderzoek dat ik de laatste weken verrichtte viel het me op dat op veel artikelen, waar zinnige kwesties in werden aangesneden, veel reacties (zowel in kranten als op sites/logs) enkel bijzaken betroffen.
Los daarvan: Wilders heeft momenteel natuurlijk een tophit met 'Knattergak' - eerder maakte hij furore met knallers als 'Het is een grof schandaal' en 'Veel gekker moet het niet worden'.
Geplaatst door: Bart FM Droog | 09 oktober 2007 om 13:04
Veel erger lijkt het me voor een dichter als je niet wordt opgenomen in de Kinderkomrij. Want wie verricht al dat werk voor de Nederlandse literatuur? Juist ja, onze Gerrit Komrij en nobody else.
Geplaatst door: Fred Papenhove | 09 oktober 2007 om 13:25
Kijk, dit bedoel ik nou.
Geplaatst door: Bart FM Droog | 09 oktober 2007 om 14:15
Juist Fred, en wie verdient er bakken met geld aan dat boekje? Onze zoete ..
Geplaatst door: Peter M. van der Linden | 09 oktober 2007 om 14:38
Hoe groot is de oplage? Wat is er redelijkerwijs aan verkochte exemplaren te verwachten? Weet iemand dat?
Geplaatst door: Micha Hamel | 09 oktober 2007 om 14:56
Dat laatste is nogal moeilijk te zeggen, over t algemeen geheel complementair met het PR-buget. De vorige kinderpoeziebloemlezing ligt al bij de Slegte. Het is dus nogal een risico en de vorige Komrij-bloemlezing (Zuid-Afrikaanse poezie) is geflopt...
Geplaatst door: hanz mirck | 09 oktober 2007 om 15:48
@ Aan alle lieverds. Logisch dat Gerrit 'al' dat geld krijgt. Want jullie doen het niet, het samenstellen van bloemlezingen. Dat bedoel ik nou. Jullie zeuren, klagen, en zuchten alleen maar. Nou ja, ik ga koffie zetten.
Geplaatst door: Fred Papenhove | 09 oktober 2007 om 19:02
Als (mede-)samensteller van twee online en drie papieren bloemlezingen, waarvoor de dichters respectievelijk veel lezers, veel lezers, twee exemplaren, duizend gulden & twee exemplaren en twee exemplaren kregen, vind ik dat het gezeur, geklaag en gezucht voornamelijk uit de hoek van mensen die vinden dat Van Lieshout zeurt komt.
Geplaatst door: Bart FM Droog | 10 oktober 2007 om 09:38