Co Woudsma laat weten:
Een paar maanden geleden publiceerde het Letterkundig Museum een lijst ('canon') van de honderd grootste dode Nederlandstalige schrijvers. Een door het Museum benoemde commissie (Maarten Asscher, Geert Buelens, Sophie Levie, Marita Mathijsen, Nelleke Noordervliet, Cyrille Offermans, Frits van Oostrom, Pieter Steinz, René van Stipriaan en Joost Zwagerman, onder voorzitterschap van Anton Korteweg, directeur Letterkundig Museum; maar... Cyrille Offermans, leeft die dan nog? CB) stelde die lijst samen. De gecanoniseerde schrijvers zullen - natuurlijk niet in eigen persoon - de komende jaren met elkaar de permanente expositie van het Letterkundig Museum vormen.
Nu zou je je kunnen afvragen of het wel verstandig is zo'n canon uit te vaardigen. Ook kun je je afvragen of er op een dergelijke lijst niet louter literaire schrijvers zouden moeten staan (nu is dat duidelijk niet het geval). Ten slotte kun je je afvragen of er geen belangrijke namen ontbreken.
Toen ik de lijst op de website van het Letterkundig Museum zag, sloeg de schrik toe. De naar mijn stellige overtuiging allerbelangrijkste Nederlandse auteur, de Rembrandt en de Vermeer van de Nederlandse letteren, onze geniale dichter (en mijn idool) Johan Andreas dèr Mouw (alias Adwaita) ontbrak! Was hij vergeten?
Een uitvoerige en vermakelijke correspondentie met Anton Korteweg leerde dat dit niet het geval was. Dèr Mouw was welbewust buiten de canon gelaten. Weliswaar vindt Korteweg persoonlijk dat dit onterecht is, maar de commissie heeft het laatste woord. Ik vond en vind dit absurd. Zijn er werkelijk honderd Nederlandstalige schrijvers groter dan Dèr Mouw? Zijn bijvoorbeeld Tollens, Loveling, Ter Braak, Marsman, Theun de Vries, Carmiggelt en Bomans - die allemaal de canon hebben gehaald - stuk voor stuk grotere auteurs dan Adwaita?
Tijd voor actie, dus. Ik legde contact met dichter en Dèr Mouwfan Patty Scholten en samen gingen we op zoek naar andere erkende en tot actie bereide fans. Inmiddels is op 14 juli, te Leiden, in café De Grote Beer (een vaak in Dèr Mouws oeuvre schitterende constellatie) het zeer informele Dèr Mouwgenootschap opgericht.
Aanwezig waren, naast Patty en ik, Hans van den Bergh (republikeins Dèr Mouwkenner, een van de bezorgers van het Volledig dichtwerk uit 1986), Jos Damen (fan en, pikant genoeg, bestuurslid van het Letterkundig Museum) en Elisabeth Kaldas (fan). Afwezig met bericht waren: Marcel Fresco (filosoof en Dèr Mouwkenner, een van de bezorgers van het Volledig dichtwerk), Gerrit Komrij (onder veel meer samensteller van de bloemlezing 'K ben Brahman, maar we zitten zonder meid) en Jan Kuijper (dichter en redacteur bij Athenaeum). Dichter en criticus Rob Schouten was ook aangeschreven, hij antwoordde niet maar reageerde toch op een sympathieke manier door zowel in Trouw als in Awater voor Dèr Mouw in de canon te pleiten. Volgens hem behoort Adwaita zeker tot onze tien grootste schrijvers.
Wat wil het Dèr Mouwgenootschap bereiken? Kort gezegd:
1) Dat Dèr Mouw alsnog in de canon van het Letterkundig Museum wordt opgenomen: als je een Top 100 maakt, doe het dan goed!
2) Dat Dèr Mouws poëzie in Nederland (en Vlaanderen) veel bekender wordt dan zij nu is. Terwijl alle ontwikkelde mensen wel iets van Nijhoff en Achterberg kennen (en terecht), roept de naam 'Dèr Mouw' bij het overgrote deel van het lezerspubliek niets op.
3) Dat Dèr Mouw een internationaal bekende dichter wordt. (Dèr Mouw is volgens mij een van de heel weinige Nederlandse dichters van internationaal niveau, hij heeft stilistisch en inhoudelijk iets unieks te bieden, hij is een figuur van het formaat van Rilke of Eliot.)
Het Genootschap gaat actie voeren. Gaat de publiciteit zoeken. Wil Dèr Mouwactiviteiten gaan organiseren. Te denken valt aan: een tentoonstelling (wie weet in het Letterkundig Museum!), een Dèr Mouwnummer van een literair tijdschrift, de uitgave van een deel van Dèr Mouws poëzie in Engelse vertaling (door een Britse of Amerikaanse uitgever), heruitgave van oude en samenstelling van nieuwe bloemlezingen.
Het Genootschap is niets meer, maar ook niets minder dan een groep mensen. Het is geen stichting of vereniging, en: alle Dèr Mouwfans kunnen er lid van worden! Goede ideeën en zinvolle acties zijn welkom!
Waarom geen Dèr Mouw-website of -log beginnen? Zijn werk is rechtenvrij. Met ontsluiting van dat werk op het web kunnen meer en vooral ook nieuwe Dèr Mouwlezers bereikt worden dan via literaire tijdschriften - het handjevol lezers daarvan zal ongetwijfeld Dèr Mouw al kennen.
En wellicht zouden wat Dèr Mouwliefhebbers onder het onderwijzend personeel de onnozele jeugd van tegenwoordig kennis kunnen laten maken met diens werk.
Daarnaast zouden literaire festivals/organisaties een programma kunnen bedenken rond J.A. Dèr Mouw.
Geplaatst door: Bart FM Droog | 20 juli 2007 om 13:37
Ok. Wij doen het volgende: wij stellen voor de commissie – een deel van de Contrabas (http://www.decontrabas.com/dermouw of /adwaite) ter beschikking, mocht men dat willen.
Dat laatste is wel iets voor de Wintertuin – doen ze naast mode e.d. ook nog eens iets aan literatuur! Frank, joehoe.
Geplaatst door: Chrétien Breukers | 20 juli 2007 om 13:42
Boycot het canonfetisjisme!
Geplaatst door: Joost Baars | 20 juli 2007 om 15:37
Beste Bart,
Hartelijk dank voor je reactie! Literaire festivals/organisaties met een programma rond Dèr Mouw, dat is zeker een goed idee! Aandacht voor Dèr Mouw in het (middelbaar) onderwijs is waarschijnlijk moeilijker te realiseren, maar wie weet.
Op de website van de onlangs uit de historische canon gegooide Laurens Janszoon Coster staan al redelijk wat gedichten van Dèr Mouw. De link in kwestie is: http://cf.hum.uva.nl/dsp/ljc/adwaita
Het Dèr Mouwgenootschap gaat onderzoeken of het mogelijk is (op termijn) alle gedichten van Adwaita op de dbnl-site te plaatsen. (Op laatstgenoemde site is trouwens al heel interessante informatie over het contact tussen Dèr Mouw en Frederik van Eeden te vinden.)
Beste Chrétien,
Dank voor je aanbod!
Beste Bart en Chrétien,
Een aparte Dèr Mouwsite of een Dèr Mouwgedeelte van De Contrabas, dat ga ik in het DMG bespreken. Maar een substantieel deel van ons nog kleine clubje is net op vakantie, dus even geduld.
Geplaatst door: Co Woudsma | 20 juli 2007 om 15:38
Joost, wat is dat, canonfetisjisme? En waarom moet dat geboycot? Het opstellen van een canon... betekent dat niet gewoon dat er geprobeerd wordt om kennis door te geven? En is het dan juist niet goed om de samenstellers bij te staan, als dat nodig is? Is het niet juist goed om ze aan te sporen en (soms) te corrigeren? vr. gr. Chr.
Geplaatst door: Chrétien Breukers | 20 juli 2007 om 16:15
Sinds iedereen roept dat een bepaalde bevolkingsgroep zich moet aanpassen aan "de" nederlandse cultuur, is er behoefte aan een "enige echte nederlandse cultuur", waarbij er geen misverstanden over bestaan wat er wel en niet toe hoort. Daarom worden wij tegenwoordig doodgegooid met canons.
Canons, zeker officiële canons, zijn bedoeld om onenigheid te beëindigen. Terwijl onenigheid een kenmerk is van een gezonde cultuur.
Geplaatst door: Joost Baars | 20 juli 2007 om 17:42
Ik ben het met Baars eens. Canons zijn net zo nuttig als hitparades. Alleen uiterst luie muziekliefhebbers menen dat het voldoet hitparades bij te houden om bij de tijd te blijven of om een goede indruk te krijgen van de stand van zaken in een bepaald vakgebied.
Geplaatst door: M.H.Benders | 20 juli 2007 om 18:13
Dof violet is 't west en paarsig grijs
Ik ben ook een groot fan en daarom dolblij dat hij NIET in de canon staat. Literaire canons zijn overbodig.
Geplaatst door: max | 20 juli 2007 om 21:34
Ik ben ook geen extreme voorstander van canons. (Ja, muzikale canons...) Maar de canon van het Letterkundig Museum is een feit. Die canon en de bijbehorende permanente expositie gaan ongetwijfeld invloed op het onderwijs uitoefenen. Dat is de hele bedoeling van die canon.
Vandaar mijn kreet 'Als je een Top 100 maakt, doe het dan goed'.
Daar komt bij dat het niet opnemen van Dèr Mouw in de canon symptomatisch is voor het gebrek aan waardering dat hij tussen 1919 en 2007 heeft gekregen. Zijn ontbreken in de canon is voor het Dèr Mouwgenootschap een aanleiding om eens flink reclame voor zijn poëzie te gaan maken.
Geplaatst door: Co Woudsma | 20 juli 2007 om 22:22
Vanaf volgende week zullen de (drie) bescheiden vitrines die Poëziecentrum nederland ter beschikking heeft, in Zijn teken staan. De reacties worden naar het genootschap gestuurd.
Geplaatst door: Wim van Til | 20 juli 2007 om 23:39
Beste Co,
Gezien de ruimte voor poëzie in het onderwijs verwacht ik niet veel vanuit die hoek, maar alle kleine beetjes helpen. Eén enthousiaste leraar of hoogleraar en tientallen - zo niet honderden - jongeren worden geënthousiasmeerd.
Qua sites - des te meer sites of logs die aandacht aan J.A. Dèr Mouw besteden, des te beter. Als al die sites ook nog eens naar elkaar verwijzen des te best. Helemaal optimaal zou het zijn als op de diverse Dèr Mouw-logs, -sites of pagina's ook nog eens voor verschillende invalshoeken gekozen zou worden - het simpelweg kopiëren van elkaars informatie dient geen enkel doel.
Los daarvan - een ander idee: het laatste jaar zitten in m'n standaardrepertoire bij solo-optredens twee gedichten van onlangs overleden dichters, Van Ostaijen en Leopold. Die gedichten zijn rechtenvrij, ik vind ze erg mooi en denk te weten hoe ik ze zo goed mogelijk voordragen kan. Bij het voordragen van dat materiaal vertel ik altijd iets over de maker. Kortom, ik zal me eens in Dèr Mouws verzamelde gedichten verdiepen in de hoop een gedicht te vinden waarvan ik denk dat ik het op een overtuigende manier kan brengen.
Als nu meer veel optredende dichters dat laatste zouden doen kan een heel nieuw publiek voor Dèr Mouw gewonnen worden.
Wat betreft de media: radio lijkt me geen probleem - radiomakers lezen De Contrabas, maar televisie, dat is de uitdaging. Een tv-documentaire maken over J.A. Dèr Mouw - wie durft dat aan en wie kan dat? Walter Stokman? Buddy Hermans?
Geplaatst door: Bart FM Droog | 21 juli 2007 om 00:00
Dèr Mouw is een van de weinige heel grote dichters uit de Nederlandse literatuur. Een canon, als die al per commissie geregeld moet worden, zonder dèr Mouw kan meteen naar de prullenbak. Het is het een of het ander. Maar ach, hoe gaat dat tegenswoordigs:vermoedelijk heeft een van de canoncriteria, 'schrijvers voor een breed publiek', hem gewipt. Terwijl het toch andersom moet zijn: 'een breed publiek voor deze schrijvers!'. Of zou het zijn omdat Dèr Mouw zo maar durft te schrijven:
'De luizen vluchten naar hun stedennesten'?
Toch, wie anders dan Dèr Mouw sloot ooit een gedicht met zoveel canoniserend gevoel af:
En plechtig, in vervallen ridderzalen,
Stonden te zwijgen, held naast held, de stalen
Harnassen van mijn ad'lijk voorgeslacht;
En 'k hoorde, schuif'lend langs de kronkeltrappen,
Tot boete voor vergeten schuld de stappen
Van verre vad'ren spoken door de nacht.
Kortom, het is onvermijdelijk.
Geplaatst door: Lucas Hüsgen | 21 juli 2007 om 00:04
Beste Wim,
Heel hartelijk dank voor dit initiatief! Zo zal Hij (Brahman, Adwaita, Dèr Mouw) eens fijn centraal staan. Ik ben benieuwd naar de reacties.
Beste Bart,
Wat mij betreft ben jij al (virtueel) lid van het Genootschap! Bij al die websites die (naar ik hoop) aandacht aan Dèr Mouw gaan besteden, zou een eigen website van het DMG niet misstaan. Maar, zoals gezegd, daar ga ik niet in mijn eentje over.
Radio: dat lukt zeker. TV is inderdaad een andere zaak. Maar het valt te proberen.
Er zijn in het Volledig dichtwerk volgens mij zat gedichten te vinden die zich voor een voordracht lenen.
Beste Lucas,
Je hebt gelijk, de canoncommissie heeft te vaak voor het 'brede publiek' gekozen. En, vrees ik, ook voor 'de auteur als vertegenwoordiger van een tijdperk of een stroming'.
Hoe is anders, met alle respect, een keuze voor Bomans en Carmiggelt, voor Tollens en Virginie Loveling te verklaren, waar bijvoorbeeld Luyken, Van Oudshoorn en Dèr Mouw ontbreken?
Dèr Mouw is natuurlijk geen Tachtiger of neo-romanticus of... Hij is helemaal zichzelf en volstrekt origineel. En juist dáárom groot.
De canon is ook nog wel op andere aspecten te bekritiseren. Waarom wel een hoofdzakelijk in het Latijn schrijvende auteur als Spinoza, maar geen enkele Friestalige schrijver (Obe Postma, bijvoorbeeld)? Om maar wat te noemen.
Maar het ontbreken van Dèr Mouw is het toppunt (of dieptepunt). Laten we ons daarop concentreren.
Geplaatst door: Co Woudsma | 21 juli 2007 om 00:51
Beste Co,
zo is het allemaal. Maar toch ook, en in die zin heeft Joost B. gelijk, er is de willekeur van het getal aan zo'n canon. Hoe moet dat straks als de heren Claus en Kouwenaar ons verlaten, of, vooruit, Mulisch? Moeten er dan weer anderen uit de canon, of blijft hij voor nog zo'n 20 jaar staan, totdat er weer een volgende commissie komt? Om over het ontbreken van Kees Ouwens nog maar te zwijgen. Mij lijkt het uiteindelijk het belangrijkst dat Dèr Mouw met zijn inderdaad unieke poëzie in al zijn technische raffinement, klankenrijkdom, spisvondigheid, tederheid, inzicht, de noodzakelijke aandacht krijgt.
Geplaatst door: Lucas Hüsgen | 21 juli 2007 om 08:11
PS
en websites, het is allemaal prachtig, maar waarom niet gewoon een prachtige volledige Dèr Mouw bij Athenaeum? Of op zijn minst een heruitgave van de bloemlezing door Komrij?
Geplaatst door: Lucas Hüsgen | 21 juli 2007 om 08:17
Het één sluit het ander niet uit. Maar betwijfel of het wijs is een bloemlezing uit 1980 te herdrukken. Neem aan dat Komrij na zevenentwintig jaar een andere keuze zou maken. Dus waarom geen nieuwe bloemlezing, door Komrij, Molegraaf, Breukers, Van Zuiden, Deleu of door wie zich dan ook geroepen voelt.
Zoals iedereen weet wordt 2009 hét Dèr Mouw-jaar, met als hoogtepunt zijn negentigste sterfdag, 8 juli, dus is er nog zo'n kleine twee jaar alle plannen te verwezenlijken.
Geplaatst door: Bart FM Droog | 21 juli 2007 om 09:10
Beste Lucas,
Het Letterkundig Museum heeft laten doorschemeren dat de canon om de paar jaar herzien wordt. Het getal 100 is natuurlijk willekeurig - maar er staan mijns inziens zóveel middelmatige (en domweg niet-literaire) schrijvers op de huidige lijst dat er volop ruimte is voor bijv. Luyken, Dèr Mouw of Ouwens. (Of Vroman - moge hij 120 worden!)
Ten diepste is zo'n canon een illusie, maar het zou een nuttige illusie kunnen zijn. Op dit moment is de canon een in te veel opzichten alleen maar misleidende illusie.
Ik kom het Volledig dichtwerk (uit 1986) nog wel eens eerstehands in een boekwinkel tegen, maar ik zou niet weten of Van Oorschot het nog levert. Dat gaat het Genootschap uitzoeken!
Een nieuwe uitgave van al de werken van Dèr Mouw (dus inclusief zijn filosofische geschriften) is natuurlijk fijn en mooi - maar daarmee bereik je hoogstwaarschijnlijk slechts de mensen die tóch al van zijn grootheid zijn overtuigd.
Ik vind de bloemlezing van Komrij (uit 1980, herdrukt in 2000) nog altijd erg goed, het DMG had al besloten te gaan kijken of ''K ben Brahman, maar we zitten zonder meid' opnieuw uitgegeven kan worden. Beschikbaarheid van Adwaita's poëzie is natuurlijk essentieel.
Beste Bart,
Laat honderd bloemlezingen bloeien! Ons genootschapje had óók al (nog vage) plannen voor een nieuwe bloemlezing.
Het Dèr Mouwjaar! Alweer zo'n goed idee! Negentig jaar is minstens zo willekeurig als honderd - maar wat geeft het. Op 2019 kunnen we niet wachten.
Geplaatst door: Co Woudsma | 21 juli 2007 om 10:57
Ook ik ben reeds jaren een liefhebber van het werk van Dèr Mouw. In mijn boekenkast staat dan ook zijn Volledig dichtwerk (kritische editie van het volledig dichtwerk, geredigeerd en van kommentaar voorzien door Prof. Dr. H. van den Bergh, Dr. A.M. Cram-Magré en Prof. Dr. M.F. Fresco (G.A. van Oorschot, Amsterdam, eerste druk november 1986).
Voor wie het nog niet wist, dit is dus reeds uitgegeven.
Geplaatst door: Cees van Raak | 21 juli 2007 om 11:02
Beste Cees,
Dat is dus het 'Volledig dichtwerk' waar ik op doelde (dik boek, dundruk, tragisch-paarse kaft). De heren Van den Bergh en Fresco maken deel uit van het nog zo prille Dèr Mouwgenootschap. (Mevrouw Cram-Magré is overleden.)
Geplaatst door: Co Woudsma | 21 juli 2007 om 11:14
Een ander idee: een biografie/aangevulde versie van het uit 1962 daterende proefschrift van Dr. A.M. Cram-Magré. Vooralsnog levert http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/BWN/lemmata/bwn1/mouw de uitgebreidste biografische online-info.
En dit is natuurlijk ook zeer informatief: http://www.dbnl.org/tekst/mouw001hgmp01_01/index.htm
Zou een biografieproject wellicht iets zijn voor de heer Fresco?
Geplaatst door: Bart FM Droog | 21 juli 2007 om 12:42
Een canon die je af en toe herziet. Wat een mooi idee. Zoiets, stel ik me voor, als het roulerende lidmaatschap van de kleine landen in de Veiligheidsraad?
Dat soort plannen kan niet genoeg worden aangemoedigd. Tegen het modieuze canon-gedoe helpt volgens mij maar een ding: zo veel mogelijk canons opstellen, totdat iedereen er zeeziek van wordt.
Voor Der Mouw (ik kan het accent op deze computer niet vinden) is dan een heel eigen canon samen te stellen, hij verdient het zonder meer.
Geplaatst door: Samuel Vriezen | 21 juli 2007 om 13:18
Canons met canons bestrijden, dat een beetje als terreur tegen terreur (Bert Schierbeek). Wat niet moet worden vergeten is dat er altijd een canon is: de ongeschreven canon. Over die ongeschreven canon bestaat weinig verschil van mening: Dèr (Alt+137) Mouw staat er heus in, en Carmiggelt en Bomans ook, gezellig samen met Nijhoff, Achterberg, noem maar op, niets aan de hand. De problemen beginnen pas bij geschreven canons. Die bepaalde vorm van propaganda gaat kennelijk met uitsluiting gepaard, en zo wordt literatuur dan in geatrofieerde vorm aan het publiek gepresenteerd: we doen er een onsje af, slikken jullie ons dan wel?
Als het antwoord ja luidt, wie is er dan blij? Als het antwoord nee luidt, wie maalt daar dan om?
Geplaatst door: RHCdG | 22 juli 2007 om 01:11
Woord vergeten: 'klinkt' in de eerste regel. (Mogelijk ben ik nog andere vergeten of staan er teveel andere in). En het is Alt + 138 voor Dèr Mouw.
Geplaatst door: RHCdG | 22 juli 2007 om 01:14
De heer Fresco corrigeert op dit moment de drukproeven van een boek over de achttiende-eeuwse Nederlandse filosoof Hemsterhuis. Fresco heeft de laatste decennia vele interessante artikelen over Dèr Mouw gepubliceerd, vooral in libri amicorum, die zouden eens gebundeld kunnen worden.
Inderdaad zijn canons in de mode, ik weet dat er momenteel aan provinciale en gemeentelijke canons wordt gewerkt, en ik ben druk doende met een canon van de Weesper Schildersbuurt.
Nogmaals: de canon van het Letterkundig Museum zal zeker invloed op het onderwijs gaan uitoefenen. (Niet dat ik verwacht dat VMBO'ers zich massaal op Ruusbroec en Hugo de Groot zullen storten.)
Dèr Mouw behoort in zekere zin tot de 'ongeschreven canon', zeker. Maar dat hij niet in de canon van het Letterkundig Museum staat is veelzeggend. Het zegt iets over het gebrek aan waardering voor zijn poëzie. (In een geschréven canon van de Duitse literatuur zal (bijvoorbeeld) Rilke stellig niet ontbreken.)
Dèr Mouw is, vind ik, veel te veel een dichter voor dichters en schrijvers gebleven. (Hij werd, inderdaad, niet door de minsten gewaardeerd: Van Eeden, Verwey, Van Vriesland, Ter Braak, Bordewijk, Vestdijk, Buddingh', Hermans zelfs.) De 'gewone (poëzie)lezer' kent hem níet, zo merk ik keer op keer. Om van zijn totale onbekendheid in het buitenland nog maar te zwijgen.
En dat terwijl een flink deel van zijn oeuvre zeer toegankelijk is. Hij is, volgens mij, een van de minst hermetische van de heel grote dichters. (Zonder rookworst, met zuurkool.)
Geplaatst door: Co Woudsma | 22 juli 2007 om 10:26
Misschien is het zinnig om de discussie over zin en onzin van canons onder een apart artikel te voeren, opdat hier geconcentreerd kan worden op constructieve ideeën ter promotie van het werk van de onlangs overleden dichter in kwestie.
Geplaatst door: Bart FM Droog | 22 juli 2007 om 12:08
Wel dat kan, die canondiscussie, onder de reactie van Komrij. Ik heb de commissieleden Zwagerman en Buelens ook om een reactie gevraagd, maar zij zwijgen nog in alle talen.
Geplaatst door: Chrétien Breukers | 22 juli 2007 om 12:23
100 schrijvers, 10 commissieleden. 10 schrijvers per commissielid? Ieder naar specialisme, neem ik aan? Waarbij van Oostrom dus met voor historici belangrijke schrijvers komt, Buelens met Vlamingen, Steinz met schema's en Zwagerman met Maximalen?
Het zou maar zo kunnen dat Dèr Mouw in geen specialisme viel, of bij enkelen op plaats twaalf terecht was gekomen.
Geplaatst door: Samuel Vriezen | 22 juli 2007 om 15:08
Zo'n anderhalve maand ligt Dèr Mouw uitgestald in de vitrines. Met een oproep erbij om te reageren op de berichtgeving op De Contrabas.
Positief gekleurd: alle reacties geven aan het onterecht te vinden dat deze dichter niet is opgenomen in de canon. De werkelijkheid: slechts 2 mensen namen de moeite die mening te noteren.
Vanaf volgende week ligt Eddy van Vliet in de schijnwerper. Vanwege het verschjnen van diens Verzamelde gedichten.
Geplaatst door: Wim van Til | 20 september 2007 om 15:35
Beste Co Woudsma,
Ik was aanwezig tijdens het presenteren van de canon in het Letterkundigmuseum door Marita Mathijsen. Ik heb mijn verontwaardiging over het niet opnemen van der Mouw in de canon publiekelijk geuit o.a. met het argument dat Nescio der Mouw de enige dichter in Nederland vond die er toe deed. Bekend is dat Gerrit Komrij een bewonderaar van hem is. Het lijkt me niet verstandig dat de inzet is van het der Mouw genootschap hem als nog in de canon te laten plaatsen. Waar ik meer in zie is bewonderaars van zijn werk bij elkaar brengen en mogelijk eens een bijeenkomst in het Letterkundigmuseum te organiseren om de krachten te bundelen en de mogelijkheid te krijgen dieper op zijn werk in te gaan. wat dat betreft is Gerrit Komrij iemand die zijn werk kent en zijn fascinatie onder woorden kan brengen.
Geplaatst door: Rob Maarleveld | 14 januari 2008 om 21:10
Beste Co Woudstra
Op het punt van zuurkool met of zonder worst moet ik je corrigeren
de lucht van zuurkool
en de trouwfoto's aan de wand
beklemmen mij als ik
de kamer binnenkom
maar even later gloeit de avondhemel
door het venster
Willem Hussem
Geplaatst door: Rob Maarleveld | 14 januari 2008 om 21:20