En dan, op een zondag, lees je: 'GroenLinks fractievoorzitter Femke Halsema noemt prinses Máxima een voorbeeld voor integratie en gastvrijheid.' En: 'Een meerderheid van de Tweede Kamer is van mening dat prinses Máxima de titel koningin moet krijgen als prins Willem-Alexander koning wordt.' Het staat hier. In Meander staat een interview met Fleur Bourgogne. Daarin zegt ze over de vader van onze beoogde koningin:
'Precies dertig jaar nadat ik uit Argentinië moest vluchten vanwege
activiteiten van de militaire junta, stond ik in Amsterdam oog in oog
met ex-juntalid Jorge Zorreguieta. Hij stond zich voor de etalage van
een winkel te vergapen aan babykleertjes voor zijn kleindochter, een
Nederlands prinsesje, terwijl hij destijds direct of indirect betrokken
was bij misdaden tegen de menselijkheid. (...) een straatruzie zou geen zin
hebben(...). Ik ben naar huis gefietst en
heb de NRC gebeld, ik wilde er een artikel over schrijven. De redacteur
zei: "Er is geen enkele belangstelling meer voor het Argentijnse
verleden, een artikel wordt niet meer gelezen. Maar als je erin slaagt
in een kort stukje op de Achterpagina te verwoorden wat je voelt, dán
bereik je heel veel lezers." Hij had gelijk, ik heb erg veel reacties
gehad.'
Of, terugkerend naar het Nu-artikel: 'PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer wijst erop dat het een traditie is dat de
echtgenotes van Nederlandse koningen, de titel koningin krijgen.
VVD-Kamerlid Willibrord van Beek sluit zich hierbij aan.' En: '"In de harten van de Nederlanders is ze dat al en ik kan me voorstellen
dat we dat ook formaliseren", zegt CDA-Kamerlid Liesbeth Spies.' Bij zoveel positieve berichten uit de Tweede Kamer is het aardig om deze chronologie even te bekijken.
Waar staat dat, van Halsema? Is het zo belachelijk als het klinkt of bedoelt ze het anders?
Geplaatst door: Alexis de Roode | 28 januari 2007 om 11:23
Op nu.nl staat dit: 'Femke Halsema noemt prinses Máxima een voorbeeld voor integratie en gastvrijheid. De partij moet nog wel een officieel standpunt innemen.'
Geplaatst door: Chrétien Breukers | 28 januari 2007 om 11:30
Voorstel: alle inburgeraars krijgen dezelfde taalcursus als Máxima en worden eveneens lid van het koninklijk huis. Dan wil het vast wel lukken met die integratie en gastvrijheid.
Geplaatst door: hans kloos | 28 januari 2007 om 11:47
Wie mij kent, kent mijn zeer uitgesproken standpunt inzake deze hele affaire. Ik kijk kinderen in principe niet aan op de misdaden van hun ouders mits zij zich daarvan in woord en daad distantiëren (van de misdaden, niet per se van de ouders).
Ik zou dan ook geen enkel bezwaar gehad hebben tegen het huwelijk van Prins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta indien hij troonsafstand had gedaan. Het Nederlandse volk heeft echter toegestaan dat onze toekomstige vorst het rapport Baud (http://www.noticias.nl/zr_baud_maart01.html) afdeed als ‘een mening’ en daarmee zichzelf en onze regering gelieerd heeft aan een man met een ‘fout’ verleden.
Cynici zullen opmerken dat ons vorstenhuis zelf ook niet zonder meer aanspraak kan maken op het predikaat ‘goed’. Maar ook hier geldt: het Nederlandse volk weigert in meerderheid stelling te nemen tegen de achterhaalde en ondemocratische rol die de monarchie binnen onze staatsinrichting vervult. Schandalen hebben er nimmer toe geleid dat inperking of afschaffing van de monarchie de politieke agenda haalde.
Dit alles in aanmerking genomen is het mosterd na de maaltijd om nog te zeuren over de aanwezigheid van vader (en moeder) Zorreguieta bij huwelijks- en doopplechtigheden, of over de titulatuur van onze hofleverancier van koninklijk nageslacht. Dat zijn immers de logische uitvloeiselen van een beslissing die al jaren terug genomen is en die met bijval, vlagvertoon en vreugdetranen door Oranjeklanten en gelijkgeschakelde media werd begroet.
De kritische geluiden van mensenrechtenactivisten en slachtoffers van de Vuile Oorlog mochten zich in minder bijval verheugen. Voor hen komt al deze verontwaardiging denk ik wat te laat.
En verder doe ik er maar het zwijgen toe. Voor je het weet, word je opgepakt wegens majesteitsschennis.
Geplaatst door: Catharina Blaauwendraad | 28 januari 2007 om 13:00