In Nederland en Vlaanderen is Print-On-Demand (POD) nog slechts small business. In Engeland en met name de Verenigde Staten groeit POD explosief. POD is rendabel bij oplages tussen 1 en 750 exemplaren. Bij grotere oplages begint het schaalvoordeel een rol te spelen en ligt, indien de oplage in één keer wordt gedrukt, de kostprijs per exemplaar lager dan bij POD.
De potentie van POD kan worden geillustreerd aan de hand van de volgende statistische gegevens. 50% van alle boeken met een ISBN kent een oplage van 250 exemplaren of minder. Daarnaast wordt nauwelijks meer dan 1% van alle ingestuurde manuscripten gepubliceerd. Een gat in de markt voor POD, zo lijkt het.
Het Engelse Lightning Source verwacht in 2006 circa 1,4 miljoen POD boeken te drukken, voor zowel reguliere uitgeverijen als individuele klanten.
Prijzen voor POD variëren enorm, afhankelijk van kwaliteit en bijkomende services. Zo rekent US Lulu.com nog geen $ 6,50 voor een zwart-wit pocket van 200 pagina's, waarbij de opmaak dan wel zelf moet worden verzorgd. Voor services zoals verkoop via Amazon dient extra te worden betaald. In Nederland vraagt Mijneigenboek.nl € 1350 (inclusief BTW) om de 'basiskosten' te dekken. Voor dit bedrag wordt een boek in productie genomen, ter verkoop aangeboden op de website van Mijneigenboek.nl, wordt een persbericht opgesteld en ontvangt u een aantal presentexemplaren.
Gezien de kleine oplages die poëziebundels over het algemeen kennen, vermoed ik dat het marktaandeel van POD bundels de komende jaren zal gaan groeien. Dit geldt voor zowel uitgaven van reguliere uitgeverijen als uitgaven in eigen beheer. Bovendien lijken hier kansen te liggen voor het opnieuw uitbrengen tegen een kleine prijs van (reeds lang) uitverkochte poëziebundels, die vervolgens ook beschikbaar zullen blijven (géén stapels onverkochte boeken meer in stoffige magazijnen). Voor meer informatie over POD zie het artikel Click, download, publish in de Guardian.
Nieuw binnen POD is het initiatief van US Blurb, dat u in de gelegenheid stelt om de inhoud van uw weblog in boekvorm uit te brengen. Via zogenaamde Slurper software, die binnenkort online beschikbaar zal zijn, wordt de inhoud van een weblog automatisch gedownload en voor publicatie geschikt gemaakt. Voor nog geen $ 30 dollar per exemplaar ontvangt u een full color, hardcover book with custom dust jacket van maximaal 40 pagina's. Een boek tussen de 161-200 pagina's kost $ 38,95. Lees meer hierover in de NYT. De redactie van de Contrabas zal dit initiatief nauw blijven volgen.
POD werpt een interessante vraag op: waarom zouden dichtbundels nog in oplage gedrukt moeten worden? Een uitgever heeft me wel eens verteld dat verreweg de meeste dichtbundels niet veel verder komen dan een paar honderd exemplaren, dus ruim onder het omslagpunt waarop drukken in oplage goedkoper wordt dan POD. Of doen ze het stiekem al jaren en merken we het niet?
Geplaatst door: ingmar Heytze | 04 maart 2006 om 10:05
Zie voor een enkele kritische noot:
http://www.epibreren.com/rs/eigenbeheer.html
Over het laatst genoemde initiatief: ik snap de opgetogenheid niet. 'Voor nog geen 30 dollar' ontvang je welgeteld één exemplaar van max. 40 bladzijden. Ton, heb je nagerekend hoeveel dollar je kwijt zou zijn als je Contrabas in zo'n boekvorm zou bestellen?
Geplaatst door: Bart FM Droog | 04 maart 2006 om 10:16
De prijs betreft hier luxe exemplaren. Ik begrijp dat Blurb ook met goedkopere uitgaven wil gaan komen. Als dit initiatief aanslaat, vermoed ik dat Blurb concurrentie gaat krijgen, die de prijs naar ik aanneem verder zal doen dalen.
Geplaatst door: Ton van 't Hof | 04 maart 2006 om 10:20
Als POD goedkoper wordt, kunnen oplichtersbedrijven als door Bart in zijn artikel over eigen beheer geconstateerd uit de markt worden geduwd. Voor poëziebundels met een oplage onder de 300, en dat zijn er aardig wat, is het een goede zaak als POD meer aanslaat. Maar dan moet de prijs omlaag, en dan moeten de machines nog net iets beter werk kunnen leveren dan nu...
Geplaatst door: Chrétien Breukers | 04 maart 2006 om 10:26
Inderdaad, maar het POD-verhaal klinkt aantrekkelijker dan het in feite is. In principe kan je voor één exemplaar wel de hele machinerie in beweging zetten, maar dat is en blijft een dure zaak, vooral door de opstartkosten. Daarom worden zelfs bij POD vaak meer boeken gemaakt dan besteld zijn. Wat weer magazijnproblematiek etcetera met zich meebrengt.
De kwaliteit van drukwerk is en blijft voorlopig hoger dan POD. Wie een aan beide kanten bedrukte boekpagina tegen het licht houdt ziet dat de regels aan beide kanten parallel ten opzichte van elkaar lopen; bij gekopieerde pagina's (als in POD)is dat niet het geval.
Daarnaast is er met druktechnieken veel meer mogelijk dan met fotokopieertechnieken. Dus dat POD - al zeker 20 jaar klinken er juichende berichten over en al dat gejuich heeft nog tot weinig geleid.
Geplaatst door: Bart FM Droog | 04 maart 2006 om 10:35
POD heeft toch juist géén opstartkosten? Elk exemplaar kost een vast bedrag, hoe hoog of laat de oplage ook is....
Geplaatst door: Chrétien Breukers | 04 maart 2006 om 10:37
Há: de opstartkosten van POD bestaan uit het instellen van de machine en het laden van de digitale informatie (of, als er sprake is van ouderwetsch fotokopiëren, het scannen van de originele pagina's of het inbrengen van het origineel). Voor elk verschillend boek moet de machine apart ingesteld worden. En dat kan aanzienlijk meer tijd kosten dan het uiteindelijke printproces.
Geplaatst door: Bart FM Droog | 04 maart 2006 om 10:44
Aangezien ik begrijp dat bundels door steeds minder boekhandels worden ingekocht (en daarnaast: de vernieuwde boekhandels heropenen doorgaans met minder boektitels hun deuren), ben ik bang dat uitgevers in de toekomst ook minder geneigd zullen zijn bundels uit te geven - nog los van de gehoorde wachtlijsten van kant en klare dichtauteurs bij sommige uitgevershuizen. PoD zal er in de toekomst neem ik aan niet duurder op worden en voor menig (officiëel) dichter het voorland zijn, dan. Wacht maar af. Wees voorbereid.
(En dan zwijg ik nog over de elektronische inkt die nakende is...)
Geplaatst door: Ruben van Gogh | 04 maart 2006 om 12:27
Niks nieuws onder de zon: ik verwacht eerder dat uitgeverijen andere verkoopkanalen zullen gebruiken (direct via de website, bijvoorbeeld, of via een poëzieboekenclub die werkelijk schreeuwt om oprichting).
En laten we wel wezen; al sinds jaar en dag beginnen veel dichters in eigen beheer (ik noem wat namen: Droog, van Gogh, Ozon, Wigman) met bundels die vroeger, toen alles beter was, gefotokopieerd waren en nu naar het schijnt geP'edOD genoemd moeten worden.
Ik vraag me af of POD-boeken in de toekomst goedkoper worden: de arbeidskosten stijgen, dus ook de POD-boekskes.
En elektronische boeken? Een Belgische krant doet nu een proef met een elektronische editie - máár: een krant moet actueel zijn en kan gebaat zijn bij zo'n elektronische editie. Maar bij boeken ligt dat toch anders. Er zijn momenteel zelfs uitgevers van encyclopedieën die terugkomen op het besluit die boekwerken enkel nog in elektronische edities uit te brengen: het publiek wil bladeren.
Geplaatst door: Bart FM Droog | 04 maart 2006 om 13:03
Naar mijn weten wordt er inderdaad op dit moment door grote uitgeverijen serieuze studie gedaan naar de mogelijkheden van POD bij, bijvoorbeeld, dichtbundels. Precies om de reden die Ingmar aangeeft. Voor een concern als PCM is POD overigens niet zo heel duur. Men zal uitgaan van een kleine 'eerste druk' om belangstellende boekhandels in beginsel te bevoorraden (ach ja en misschien ook voor presentexemplaren, pers, etc), en vervolgens blijft de bundel permanent leverbaar, zonder dat er veel ruimte voor nodig is bij het CB.
Geplaatst door: Samuel Vriezen | 05 maart 2006 om 01:43
Oh ja, en de POD-boeken zijn niet noodzakelijkerwijs duurder dan de oude stijl boeken. Er zal minder winst per exemplaar gemaakt worden, maar de verlaagde kosten van opslag maakt dat toch interessant. Men maakt ongetwijfeld al enige winst op de naakte productiekosten als die boekjes acht euro gaan kosten, maar men gaat er natuurlijk voor vragen wat de poezielezer bereid is te betalen.
Geplaatst door: Samuel Vriezen | 05 maart 2006 om 01:47