« Francisco Álvarez Velasco | Hoofdmenu | Yannis Kondos »

3-10-05

Reacties

case

The Second Coming, dat is nou een gedicht dat bekt als een dronken vloek bij een pauzengraf. Helaas is daar in de vertaling niet veel van overgebleven. Neem nu de eerste regel: ‘Turning and turning in the widening gyre’. Yeats geeft er het gedicht meteen een fantastische ‘spin’ mee, met die woordherhaling. Bovendien spiegelt het beeld van die cirkelende valk zich in het slot van het gedicht: ‘and what rough beast, its hour come round at last,’. Waardoor dat ‘slouches’ werkelijk een einde-der-tijden-dreiging krijgt, een uit een klok wegkruipende wijzer.
‘Wendend en kerend in de toenemende wenteling’ – door hem te laten wenden en keren geeft de vertaling je meer de indruk dat die vogel parkeerproblemen heeft op een rotonde. Om van het lettergrepenoverschot nog maar te zwijgen. Misschien is ‘tollend’ niet helemaal correct maar het biedt wel het voordeel dat je, naar mijn mening, tenminste iets overhoudt van die zwiep: tollend en tollend in wijdere cirkels. Goed, ‘gyre’ wordt in die vertaling niet meegenomen maar dat is een in het Nederlands onvertaalbaar woord. Gyre – het is bijna meer een klank dan een woord. Wenteling? Haalt het niet.
‘hoort de valk niet meer de valkenier’, een nogal rare zinsconstructie. Yeats gebruikt dat ‘cannot’ twee keer en misschien dacht de vertaler die herhaling nu maar eens te handhaven – zie het twee keer gebruikte ‘niet meer’. Maar om zowel de tweede als de derde regel daarmee te laten eindigen ging hem blijkbaar wat te ver en dat zou die constructie kunnen verklaren. Niet bepaald een elegante oplossing.

Enfin, ik kan de hele vertaling wel gaan rondwormen, ik doe het niet. Het is vooral een brave vertaling en naar mijn smaak is er weinig van het gedicht overgebleven. Het lijkt alleen maar gemakkelijk te vertalen, dit gedicht. Vertaal het zo letterlijk mogelijk en je krijgt goedlopende zinnen. Maar waaien wil het er niet meer, rond die sphinx.

Een ding vraag ik me nog wel af: Yeats’ gedicht is opgedeeld in twee strofes. Toch vrij belangrijk – je zou het kunnen zien als een reflectie van een christelijk naar een paganistisch deel. Waarom is daar in de opmaak van de vertaling niets van terug te vinden?

Joris Lenstra

Beste case,

Bedankt voor je reactie. Altijd leuk om dingen van een andere kant te horen, en leerzaam. Vertalen is een proces van keuzes maken, en ik zal je het een en ander van mijn keuzes toelichten.

Om te beginnen bij de eerste regel, ik vind het ook moeilijk om deze te vertalen. En jouw oplossing is ook op mijn bureau verschenen, zij het dan niet met het woord 'tollend'. Ik vind het woord 'tollend' te mechanisch, en te weinig te maken hebben met de natuurlijke beweging van een valk. Ik heb uiteindelijk voor 'wendend en kerend' gekozen om de vertwijfeling van de valk weer te geven.
'Gyre' is inderdaad een typisch Engels woord, en ik heb ervoor gekozen om dit als 'omwenteling' te vertalen. Enerzijds zit ik zo dicht bij de originele betekenis, en anderzijds ontstaat er een binnenrijm in deze regel met veel 'en(d)'en. De vele lettergrepen - op het eerste gezicht - neem ik daarbij voor lief.
Er ontstaat dan het beeld van een valk die vertwijfeld heen en weer schiet in een constante, stijgende draaiing. Hij weet niet meer waar hij naartoe moet. Het regelmatige metrum ondersteunt deze draaiende beweging: -vv -vvv -vvv -vv; waarbij als het ware de wenteling van dichtbij naar ver naar dichtbij weergeven wordt.

De tweede regel heb ik expres zo gezet, en wel om drie redenen. Allereerst vanwege het metrum: vv- v- vvv- (wederom een beweging, waarbij het loslaten aan het einde van de valk door de valkenier benadrukt wordt). Ten tweede vanwege de nadruk die de valk door deze zinsvolgorde krijgt. En ten derde vanwege het interne, vallende rijm: 'meer / -nier' om mede te benadrukken dat deze regel (en voor mij het hele gedicht) over falen gaat.

Je genoemde spiegeling van begin- en eindregel zie ik niet (zouden de valk en het beest eenzelfde schepsel zijn?). Wel is voor mij de dierlijke natuur duidelijk een motief in dit gedicht: 'valk', 'leeuwen-', 'beest'; en geven zij uitdrukking aan het dierlijke in de mens. Waar dan tegenover het hemelse in de mens staat van de 'Spiritus Mundi' en de Wederopstanding.

Wat betreft de witregel heb je volkomen gelijk. Deze had er inderdaad in gemoeten tussen de 8ste e 9e regel. Je tweedeling onderschrijf ik overigens niet. Voor mij beschrijft het eerste deel vooral de chaos, de anarchie; en beschrijft het tweede deel een mogelijke reden voor die chaos. Dat die reden een mengeling is van zowel christelijke als heidense invloeden moge duidelijk zijn.

Nogmaals, bedankt voor je reactie.

case

hallo Joris,

bedankt voor je uitleg. Ik heb de technische verantwoording van je vertaling met interesse gelezen maar laat het daar verder maar bij - je vertaling is niet echt naar mijn smaak en daarover kan men tot in het eindeloze gaan redetwisten. Bovendien denk ik dat geen enkele vertaling van dit gedicht naar mijn smaak zou zijn.

Wat de spiegeling van begin- en eindregel betreft, ik ben wat gaan speuren en vond oa dit:
"Yeats's thought is fundamentally dualistic and, although the single gyre contains a fundamental dualism in the two boundaries of its form, the base and the apex, it is more natural for Yeats to use a doubled form. Since the apex or minimum of one element implies the maximum of its dualistic opposite, these double cones intersect so that the two gyres are the complementary opposites of each other."
Het komt hier vandaan: http://www.yeatsvision.com/

Voor mij zijn de valk en het kruipende beest niet een en hetzelfde wezen. Wat me opviel was die overeenkomst tussen het ‘turning and turning’ en dat ‘come round at last’.
Mijn opvatting over een christelijk en paganistisch deel heb ik inmiddels bijgesteld. Te simplistisch. Ik ga me maar eens verdiepen in Yeats' boek A Vision.

The Second Coming blijft trouwens wel een ongelooflijk actueel gedicht: er zou een Amerikaanse legerdivisie naar die indignant desert birds genoemd moeten worden.

Groet,
case

Karel D'huyvetters

Geboeid door het bekende citaat heb ik, onafhankelijk van deze inspanningen, zelf ook een vertaling gemaakt van The Second Coming. Belangstellenden kunnen die vinden op mijn blog.

nike free run

http://2013superdrysale.snack.ws/superdry sale http://2013superdryuk.snack.ws/superdry ukhttp://2013superdryoutlet.snack.ws/superdry outlet http://2013barboursale.snack.ws/barbour sale http://2013barbouruk.snack.ws/barbour uk http://2013barboutoutlet.snack.ws/barbour outlet http://2013belstaffsale.snack.ws/belstaff sale http://2013belstaffuk.snack.ws/belstaff uk http://2013belstaffjacekts.snack.ws/belstaff jacekts http://2013nikefreesko.snack.ws/nike free 3.0 http://2013nikefreesko.snack.ws/nike free sko http://2013nikefreesko.snack.ws/nike free dame http://2013nikefreesko.snack.ws/nike free run http://2013uggcybermonday.snack.ws/ugg boots Cyber Monday http://2013canadagoosecybermonday.photofolio.org/canada goose Cyber Monday http://2013monclercybermonday.makesit.net/2013 moncler Cyber Monday http://2013woolrichcybermonday.allthingsme.net/2013 woolrich Cyber Monday http://2013northfacecybermonday.thepopular.me/2013 north face Cyber Monday http://barboursaleukonline.combarbour uk
nike free run http://2013nikefreesko.snack.ws/

woolrich outlet bologna

Someone necessarily lend a hand to make critically posts I might state. This is the first time I frequented your website page and to this point? I surprised with the analysis you made to make this actual publish extraordinary. Great activity!

woolrich

Hi, Neat post. There's a problem along with your website in internet explorer, could test this?IE nonetheless is the marketplace leader and a large component of folks will pass over your fantastic writing because of this problem.

GHD Straighteners

http://myfmchangchun.com/ghdoutlet.phpGHD Straighteners http://coiffureandstyle.com/html/css/cheapghdsukoutlet.phpCheap GHDs http://www.reinnova.it/css/cheapghdsukoutlet.phpGHDs UK Outlet http://cartelerateatroff.com.ar/img/cheapghdsukoutlet.phpCheap GHDs http://savewaterteam.com/eu/northfacefleece.php/North Face Oulet http://omarsultanhaque.com/wp-content/northface.phpWomen's North Face Jackets http://bugyiu.com/thenorthface.php/North Face Wholesale http://nonna-anna.com/wp-content/northfaceoulet.php/North Face Jackets For Kids http://au8ust.org/wp-content/plugins/thenorthface.php/North Face Kids Coats http://www.redsoleshoespromo.comDiscount Christian Louboutin
GHD Straighteners http://myfmchangchun.com/ghdoutlet.php

GHDs UK Outlet

http://savewaterteam.com/wg/cheapghd.phpGHDs UK Outlet http://omarsultanhaque.com/wp-content/ghdoutlet.phpGHD UK Outlet http://midgardsenteret.no/wp-content/cheapdhdsuk.phpCheap GHDs UK http://bugyiu.com/cheapdhds.php/Cheap GHDs UK http://nonna-anna.com/wp-content/ghdoutlets.php/Cheap GHD UK http://www.greenbaypackerscheapjerseys.comGreen Bay Packers Jerseys http://www.cheapraybans2013.comRay Ban UK http://www.ghdsukcheap.comGHDs UK
GHDs UK Outlet http://savewaterteam.com/wg/cheapghd.php

xlohbhxyh

Stanza: W.B. Yeats
axlohbhxyh
xlohbhxyh http://www.gum8ggr93581ptf0rzu637nl95297j8ks.org/
[url=http://www.gum8ggr93581ptf0rzu637nl95297j8ks.org/]uxlohbhxyh[/url]

wow gold

I assumed this wow gold was super cute. Tremendous lovable just didn't match right.

澳门赌场筹码

25.如果冬天来了,春天还会远吗?  (《雪莱诗选》)

Christian Louboutin Velours Scrunch 120mm Coffee

Personally, I just interested to see what whacky event will happen on the national sports scene to continue covering up this great Pacers start if they were to come away with the victory.

wow gold

These are Great! So awesome. So cute. Adore wow gold

Louis Vuitton Belt

Louis Vuitton Outletuhf https://www.womenoftheharvest.com/Sld Louis Vuittonspr Louis Vuitton Outletpsld Cheap Louis VuittonSey Louis Vuiton Outletouk Louis Vuitton Handbagssuy Louis Vuitton PursesWpu Louis Vuitton Handbagsohy Louis Vuitton Saletek http://www.syso.org/Suu http://www.aquilacorp.com/eld louis vuitton outleturf Louis Vuitton Outletrpd Louis Vuitton Beltupr Louis Vuitton Handbagsurf Louis Vuitton Walletquq Cheap Louis Vuittondld Louis VUitton Backpackuhw Louis Vuitton Outletpspu Cheap Louis Vuittonrhd Louis Vuitton Saledhd Louis Vuitton Official WebsiteSek Louis Vuitton OutletSye Louis Vuitton Walletsrud
Louis Vuitton Belt

Lebron 11 For Sale

http://www.binarystarltd.com/pseq Louis Vuitton Handabgs Outletohe Louis Vuitton OutletFuy Louis Vuitton Purseseuw Louis Vuitton outet storeFrq Louis Vuitton Official WebsiteWue Louis Vuitton Speedyssu Louis Vuitton BagsWlq Louis Vuitton Beltoyq Louis Vuitton HandbagsDue Louis Vuitton Outletohd Louis Vuitton Outlet Storepsud http://www.afbe.org/uud http://www.clivacations.com/pssw Louis Vuitton Handbagsqud Louis Vuitton OutletWld Louis Vuittonuhr Louis Vuitton Bagpsud Louis Vuitton Luggagedhd Louis Vuitton Outlet Storeeud Louis Vuitton Handbagsosu Louis Vuitton Outlettsk Louis Vuitton OutletSyk Louis Vuitton HandbagsFhd Louis Vuitton Pursesdru
Lebron 11 For Sale

足球波胆网

问话的妇女张口结舌显得十分狼狈。过了一会儿,她又结结巴巴地说:“我真笨,你们兄弟俩长得很像,我怎么没看出来呢?”

Wholesale Ugg Boots Manufacturers

Michael Kors Red Wool Coat|Michael Kors Red Wool Coat|Michael Kors Red Wool Coat|Michael Kors Red Wool Coat|Michael Kors Red Wool Coat|Michael Kors Red Wool Coat|Michael Kors Red Wool Coat|Michael Kors Red Wool Coat|Michael Kors Red Wool Coat|Michael Kors Red Wool Coat|Michael Kors Red Wool Coat|Michael Kors Red Wool Coat|Michael Kors Red Wool Coat|Michael Kors Red Wool Coat|Michael Kors Red Wool Coat|Michael Kors Red Wool Coat

Louis Vuitton Handbags

[url=http://www.nsrt.org/]Michael Kors Outlet Online[/url]dhd [url=http://www.alisonrestaurant.com/]michael kors handbags[/url]qpq [url=http://www.movablefeastinc.com/]Michael Kors Handbags[/url]wrw [url=http://www.diligentsales.com/]Michael Kors Outlet Online[/url]Wld [url=http://www.batiksgalore.com/]Michael Kors Outlet[/url]ohk [url=http://www.lastingpaws.com/]Michael Kors Purses[/url]esq [url=http://leeinstitute.dukemansion.com/]Michael Kors Bags[/url]olk [url=http://www.nutsandboltsetc.com/]Michael Kors Hamiton[/url]quw [url=http://www.illari.com/]Michael Kors Handbags[/url]oyd [url=http://www.shapefinancial.com/]Michael Kors Outlet[/url]Wry [url=http://www.mistercollins.com/]http://www.mistercollins.com/[/url]oue [url=http://www.sumnergop.org/]Michael Kors handbags outlet[/url]Drw [url=http://www.greenmediacreations.com/]http://www.greenmediacreations.com/[/url]osu [url=http://www.monsieurromeo.com/]Michael Kors Outlet[/url]Ssw[url=http://www.acicms.com/]Michael Kors Factory Outlet[/url]dud [url=http://www.shonanlighting.com/]Coach Outlet[/url]rrq [url=http://www.altusstudios.com/]Coach Outlet Online[/url]uyd [url=http://www.offshore-chicago.com/]coach factory outlet[/url]Slf [url=http://www.salinawrestling.com/]http://www.salinawrestling.com/[/url]ehq [url=http://www.jrobertsart.com/]Coach Outlet Online[/url]Fyd [url=http://www.cuttingsolutionsinc.com/]Coach Outlet[/url]ure [url=http://www.microbuspub.com/][/url]ter [url=http://www.franciacorta.us/]Coach Factory Online[/url]Feu [url=http://www.rumirose.com/]Coach Factory[/url]wlk [url=http://www.artalleyusa.com/]Coach Purses[/url]osw
Louis Vuitton Handbags

Michael Kors Sale

[url=http://www.youthstages.com/]Cheap Lebron 11[/url] tf [url=http://www.sharemethods.com/]http://www.sharemethods.com/[/url] did [url=http://www.theheadnut.com/]http://www.theheadnut.com/[/url] sw [url=http://www.mrcherryvalley.com/]Foamposites[/url] Ff [url=http://www.naosgraphics.com/]http://www.naosgraphics.com/[/url] oy [url=http://www.petedawkins.com/]Michael Kors Handbags[/url] Df [url=http://www.wolveswrestling.com/]Michael Kors Outlet[/url] uf [url=http://www.mbp-inc.com/]http://www.mbp-inc.com/[/url] rf [url=http://www.ralphspencer.com/]Michael Kors Outlet[/url] Wd [url=http://themulliganman.com/]Michael Kors Outlet[/url] rw [url=http://www.aaauae.com/]Beats By Dre Studio[/url] Fd [url=http://www.afhjournal.org/]Beats By Dre Outlet[/url] Fw [url=http://www.datatechag.com/]Beats By Dre Headphones[/url] uw [url=http://www.endovision.com/]Beats By Dre Studio[/url] edy [url=http://www.innovativehc.com/]Cheap Beats By Dre[/url] Fd [url=http://www.reardonspainting.com/]Beats By Dre Headphones[/url] Wu [url=http://www.thelivingclassroom.com/]Beats By Dre Cheap[/url] oy [url=http://www.apopkafoliage.com/]Beats By Dre Wireless[/url] edu [url=http://www.bccomputersltd.com/]Beat By Dre[/url] Su [url=http://www.dclist.com/]http://www.dclist.com/[/url] ef [url=http://www.genesautoparts.com/]Beats By Dre Headphones[/url] ew [url=http://www.hoopsnet.com/]Beats By Dre Wireless[/url] Sd [url=http://www.liontruckingusa.com/]Beats By Dre Studio[/url] qk [url=http://www.troycoalition.com/]Beats By Dre Studio[/url] tk [url=http://www.ecengineering.net/]Beats By Dre Outlet[/url] Wu
Michael Kors Sale

Michael Kors Handbags

[url=http://www.goldbergandgage.com/]Beats By Dre Studio[/url] wy [url=http://www.jnjpestcontrol.com/]Cheap Foamposites[/url] diw [url=http://www.lisathon.com/]Lebron 11 For Sale[/url] Fk [url=http://www.eyecareinstitute.com/]Cheap Foamposites[/url] rd [url=http://www.exify.com/]Foamposites[/url] eds [url=http://www.api-houston.org/]lebron 11[/url] ru [url=http://www.innovaengineering.com/]Foamposites For Sale[/url] sf [url=http://www.citizenselectric.com/]Cheap Lebron 11[/url] uf [url=http://www.africanheritagepress.com/]Nike Foamposite For Sale[/url] wk [url=http://www.greenmusicfestchicago.com/]Nike Foamposite[/url] uf [url=http://www.greatbeginningsdaycarecenter.com/]Lebron 11[/url] Ss [url=http://www.krischs.com/]Jordan Infrared 23[/url] Wd [url=http://www.mexicoanswers.com/]Jordan 6[/url] Ff [url=http://www.rimercardillo.com/]Jordan 6 Infrared[/url] ed [url=http://www.sucrelaw.com/]Jordan 6 White Infrared[/url] Du [url=http://www.xanodyne.com/]White infrared 6s For Sale[/url] of [url=http://www.communitybankers.org/]Jordan Infrared 23[/url] diu [url=http://www.lifetime-embroidery.com/]Retro 6[/url] tk [url=http://signupdirect.com/]Jordan 6[/url] tf [url=http://www.ccornellandassociates.com/]White Infrared 6s[/url] Wy [url=http://clubk9inc.com/]Jordan Infrared 23[/url] sd [url=http://www.nicolasfournel.com/]Air Yeezy 2[/url] diu [url=http://www.oaklandbayarealinks.org/]Air Yeezy 2 Red Octory[/url] Dy [url=http://www.ftlinteractive.com/]Yeezy 2 Red October[/url] ef [url=http://www.gmts-pr.com/]http://www.gmts-pr.com/[/url] qf [url=http://www.cressviewestates.com/]yeezy 2 red october[/url] psd
Michael Kors Handbags

LOUIS VUITTON CAKE STENCIL

Stanza: W.B. Yeats
Miumiu バッグ お手入れ Miumiu サングラス http://hidroizolaciq-techna-guma.com/miumiu/index.php?261-miumiu.html
HOGAN PREZZO SCARPE COMPRARE HOGAN ON LINE http://de.pocketgamer.com/images/index.php?1632-scarpehogan.html
louis vuitton macys http://www.ontrackindia.com/handbags/peeeeeeee
http://www.bigbluesky.uk.com/shop/401.asp
Louis Vuitton Bag Vintage http://riverthamessociety.org.uk/handbags/louis_vuitton_bag_vintage
グッチ 時計 故障 p gucci 財布 持ち て http://manivci.org/gucci/index.php?1675-gucci.html
BOLSA LOUIS VUITTON http://www.ontrackindia.com/handbags/rrrrggggg
ugg ムートンブーツ http://brookwood.com/ugg-p-4.html
Miumiu 財布 ゼラニウムピンク Miumiu 手帳 2014 http://hidroizolaciq-techna-guma.com/miumiu/index.php?900-miumiu.html
MIUMIU 財布 カタログ MIUMIU 財布 小さい http://hidroizolaciq-techna-guma.com/miumiu/index.php?1561-miumiu.html
chaussures louboutin hiver 2011 Dames populaires http://www.autorepairorem.com/ cl/index.php?987-christian
Louis Vuitton Belts Men http://www.ontrackindia.com/handbags/rrggggggg
グッチ リペア GUCCI シガレットケース http://manivci.org/gucci/index.php?512-gucci.html
louis vuitton bag tote http://riverthamessociety.org.uk/handbags/louis_vuitton_bag_tote
sneakers scarpe uomo scarpe hogan donna primavera estate 2013 http://de.pocketgamer.com/images/index.php?1818-scarpehogan.html
gucci 長財布 茶色 グッチ ディアマンテッシマ http://manivci.org/gucci/index.php?1501-gucci.html
Chaussures Louboutin En Soldes Correspondance http://www.autorepairorem.com/ cl/index.php?634-christian
http://www.trendets.ru/index.php/all-features/display-main-menu/item/45-portfolio-content-10 http://www.trendets.ru/index.php/all-features/display-main-menu/item/45-portfolio-content-10
new Interactive Hogan Donna 2012 2013 http://de.pocketgamer.com/images/index.php?648-scarpehogan.html
ブーツ ムートン http://brookwood.com/ugg-p-5.html
I WANT A LOUIS VUITTON HANDBAG http://riverthamessociety.org.uk/handbags/i_want_a_louis_vuitton_handbag
ムートンブーツ 通販 http://brookwood.com/ugg-p-1.html
LOUIS VUITTON DUST BAG http://www.ontrackindia.com/handbags/ppeeeeeee
ミウミウ Miumiu 財布 新作 Miumiu キーケース 黒 http://hidroizolaciq-techna-guma.com/miumiu/index.php?772-miumiu.html
COLLEZIONE AUTUNNO INVERNO 2012 HOGAN CATALOGO HOGAN PRIMAVERA ESTATE 2013 http://de.pocketgamer.com/images/index.php?946-scarpehogan.html
miu miu 公式 ミュウミュウ 六本木 http://hidroizolaciq-techna-guma.com/miumiu/index.php?1974-miumiu.html
Chaussures Louboutin Été 2013 Boutique http://www.autorepairorem.com/ cl/index.php?722-christian
FAVORITE LOUIS VUITTON HANDBAGS http://riverthamessociety.org.uk/handbags/favorite_louis_vuitton_handbags
Ugg サンダル http://brookwood.com/ugg-p-10.html
O GUCCI 財布 革 和 グッチ 靴 レディース http://manivci.org/gucci/index.php?1961-gucci.html
louis vuitton clutch bags sale http://riverthamessociety.org.uk/handbags/louis_vuitton_clutch_bags_sale
ugg アウトレット http://brookwood.com/ugg-p-9.html
gucci 財布 コメ兵 グッチ ヤフオク http://manivci.org/gucci/index.php?1134-gucci.html
http://www.bigbluesky.uk.com/shop/1776.asp
http://www.bigbluesky.uk.com/shop/1026.asp
chaussures louboutin christian louboutin shoes magasins discount http://www.autorepairorem.com/ cl/index.php?238-christian
Hogan Collezione Inverno 2012 Hogan Catania http://de.pocketgamer.com/images/index.php?201-scarpehogan.html
Chaussures Louboutin Pas Cher Taille 35 Magasins Discount http://www.autorepairorem.com/ cl/index.php?1861-christian
http://www.bigbluesky.uk.com/shop/1367.asp
http://www.bigbluesky.uk.com/shop/34.asp
LOUIS VUITTON CAKE STENCIL http://www.ontrackindia.com/handbags/fffffffff

ナイキ ランニングシューズ サブフォー ジョーダン ハイカットスニーカー

Stanza: W.B. Yeats
bengals jerseys 2013 http://www.twentyninepalmsdental.com/nfl/index.php?86-nfl-jerseys.html
UGG コーディネート 芸能人 アグ ハワイ 本店 http://eventmedia.ie/ugg/index.php?p=989
ヴィトン バッグ 洗う http://life-support-association.org/wp-content/louisvuitton/louisvuitton816.html
buy burberry canada http://www.siolio.com/word/buy-burberry-canada.html
CHAUSSURES LOUBOUTIN PIGALLE 12 CM 38 BAS PRIX http://www.autorepairorem.com/ cl/index.php?1921-christian
トリーバーチ コインケース 新作 http://www.lapopottedannecharlotte.com/toribachi.php?223
Cheap Texans Jerseys http://www.twentyninepalmsdental.com/nfl/index.php?368-nfl-jerseys.html
ナイキ フリー 子供 Jordan シューズ http://www.chinamedialaw.com/jordan/index.php?907-jordans.html
トリーバーチ エアクッション http://www.lapopottedannecharlotte.com/toribachi.php?219
ルイヴィトン キーケース http://life-support-association.org/wp-content/louisvuitton/louisvuitton8.html
CHAUSSURES LOUBOUTIN EN PROMO POPULAIRES http://www.autorepairorem.com/ cl/index.php?608-christian
GIUBBOTTO WOOLRICH UOMO http://www.firenzecreaimpresa.it/outlet/index.asp
order a non official nfl custom falcons jersey http://www.twentyninepalmsdental.com/nfl/index.php?212-nfl-jerseys.html
NIKE NFL JERSEYS MADE IN CHINA http://www.twentyninepalmsdental.com/nfl/index.php?499-nfl-jerseys.html
サッカースパイク ナイキ 旧作 エアジョーダン 全種類 http://www.chinamedialaw.com/jordan/index.php?510-jordans.html
ルイヴィトン 公式 http://life-support-association.org/wp-content/louisvuitton/louisvuitton3.html
ナイキ サンダル ジュニア ナイキ コルテッツ コーデ http://www.chinamedialaw.com/jordan/index.php?387-jordans.html
ルイヴィトン バッグ http://life-support-association.org/wp-content/louisvuitton/louisvuitton4.html
chaussures louboutin bordeaux Magasins populaires http://www.autorepairorem.com/ cl/index.php?72-christian
http://jgkdy.com/Shownews.asp?id=1638912 http://jgkdy.com/Shownews.asp?id=1638912
ナイキ フリー ソックレーサー メンズ スニーカー http://www.chinamedialaw.com/jordan/index.php?1142-jordans.html
ルイヴィトン アウトレット http://life-support-association.org/wp-content/louisvuitton/louisvuitton7.html
ugg 店舗 台湾 ugg ムートン 筒周り http://eventmedia.ie/ugg/index.php?p=1017
woolrich luxury parka http://www.firenzecreaimpresa.it/outlet/index.asp?id=49
nfl patriots jerseys cheap http://badboyscanbefun.com/wordpress/index.php?394-nfl-jerseys.html
woolrich http://www.firenzecreaimpresa.it/outlet/index.asp?id=38
トリーバーチ ブーツ 安 http://www.lapopottedannecharlotte.com/toribachi.php?651
WOOLRICH ARTIC PARKA http://www.firenzecreaimpresa.it/outlet/index.asp
nike jordan jersey http://www.twentyninepalmsdental.com/nfl/index.php?578-nfl-jerseys.html
SPACCIO WOOLRICH http://www.firenzecreaimpresa.it/outlet/index.asp
chaussures louboutin compensees Officiel http://www.autorepairorem.com/ cl/index.php?307-christian
トリーバーチ 財布 手入れ http://www.lapopottedannecharlotte.com/toribachi.php?372
LOOKING FOR KIDS SAINTS JERESYS http://badboyscanbefun.com/wordpress/index.php?489-nfl-jerseys.html
cheap sport jerseys http://badboyscanbefun.com/wordpress/index.php?1841-nfl-jerseys.html
Ugg ブーツ ホノルル 激安アグブーツ http://eventmedia.ie/ugg/index.php?p=414
nike nfl elite jerseys cheap http://badboyscanbefun.com/wordpress/index.php?769-nfl-jerseys.html
gucci men bags singapore http://www.siolio.com/word/gucci-men-bags-singapore.html
chaussures louboutin pas chère Nouveau http://www.autorepairorem.com/ cl/index.php?1883-christian
トリーバーチ 待ち受け http://www.lapopottedannecharlotte.com/toribachi.php?412
アグ スリッポン 激安 UGG ミニベイリーボタン 正規品 http://eventmedia.ie/ugg/index.php?p=1816
ugg ニーマンマーカス 関税 アグ 銀座店 http://eventmedia.ie/ugg/index.php?p=1457
louis vuitton 2013 bags http://www.siolio.com/word/louis-vuitton-2013-bags.html
kids jerseys cheap http://badboyscanbefun.com/wordpress/index.php?1562-nfl-jerseys.html
hermes god of medicine http://www.siolio.com/word/hermes-god-of-medicine.html
tiffany evans 143 lyrics http://www.siolio.com/word/tiffany-evans-143-lyrics.html
ナイキ ランニングシューズ サブフォー ジョーダン ハイカットスニーカー http://www.chinamedialaw.com/jordan/index.php?1288-jordans.html

isabel marant shoes

Right after study several of the blog posts on your webpage now, and I really like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking back soon. Pls check out my internet site at the same time and let me know what you feel.
isabel marant shoes

Louis Vuitton

http://www.jillcunniff.com/ rd http://www.sandybyers.com/ Sd http://www.bhpcapital.com/ uw Louis Vuitton bags su http://www.onairsol.com/ rf Louis Vuitton Belt uf Louis Vuitton Outlet diu Louis Vuitton Belts wu Louis Vuitton Handbags sf Louis Vuitton Outlet ou Louis Vuitton Outlet ud Louis Vuitton Handbags Ds Cheap Louis Vuitton Dd Louis Vuitton Handbags sd Louis Vuitton Official website rf Louis Vuitton Outlet Sf Louis Vuitton Handbags tf Louis Vuitton Wallet edu http://www.efco-usa.com/ Wf Louis Vuitton Bags Sw beats by dre pro wd
Louis Vuitton

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd gepubliceerd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)

Annick Vandorpe

A.H.J. Dautzenberg

Het Gedichtenforum

Uitgeverij De Contrabas

Adverteren?

De Contrabas wordt meer dan 50.000 keer per maand bekeken. Wilt u ook tegen gunstige tarieven adverteren? Neem dan contact met ons op via email.

Twitter

Zoeken

Colofon

Redactie: Chrétien Breukers. Medewerkers: A.H.J. Dautzenberg, Kees Klok, Joris Miedema, Luc de Rooy, Jürgen Smit, Willem Thies, Annick Vandorpe, en Abe de Vries. Reacties onder eigen naam of dichters- pseudoniem zijn zeer welkom. Anonieme of niet ter zake doende reacties worden verwijderd.
http://www.buttonshut.com/

Elders

Google Nieuws

FeedCount

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005