Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« Van Willigenburg op In Letterland | Hoofdmenu | Gerhardt in Gorcum »

21 juli 2008

Rein Bloem (1932 - 2008)

Filmer, essayist, dichter, vertaler en criticus Rein Bloem is op 20 juli in zijn geboorte- en woonplaats Amsterdam overleden. Bloem studeerde Geschiedenis en Nederlands aan de Gemeente Universiteit (nu: Universiteit van Amsterdam) en doceerde onder andere aan de lerarenopleiding en de MO-opleiding. Als medewerker van Merlyn en Raster maakte hij zich sterk voor het experiment in taal en literatuur.

Rein Bloem vertaalde werken van experimentele schrijvers als Pound, Joyce, Baudelaire, Reverdy en Mallarmé. Hij debuteerde als dichter in 1966 met de bundel Overschrijven - hij hield vanaf het begin van bewonderend citeren. Een selectie uit zijn bundels, aangevuld met later werk, bracht hij bijeen in Part en deel (1977). In 1997 verscheen de poëziebundel De troost van de pelgrim; deels gewijd aan de Catalaanse componist Federico Mompou, deels aan de Francigena, de pelgrimsroute tussen Pavia en Rome. Bloem verzorgde decennialang poëziekritiek in dag- en weekbladen als Vrij Nederland en De Groene. In 1977 kreeg hij de Pierre Bayleprijs voor de kritiek. Rein Bloem maakte verschillende films; Hercules Seghers, Pierre Tal-Coat en Gorter aan zee (naar een gedicht van Hans Faverey). Hij was  voorvechter van nieuwe en tot dan onbekende poëzie.

Reacties

hans kloos

Rein was een didacticus pur sang, een ouderwets begeesterde schoolmeester, wat hij dus ook werkelijk is geweest, voor schoolmeesters in spe.
Zijn stukken over de vroege Faverey hebben mij een eind op weg geholpen.
En ergens in een grijs Perdu-verleden hebben we een soort vertaalcollectief gehad bij hem thuis, met Michel (K.), Onno K en Rob van R, waarmee we Wallace Stevens' lange gedichtenreeks Notes Toward a Supreme Fiction te lijf gingen - het resultaat heeft ooit nog in de Revisor gestaan - mooie avonden. Meestal ging op het eind van de avond de wijn open. Eén keer was dat tot ons aller verbazing niet gewoon een lekker wijntje, maar een werkelijk geweldige wijn, iets Italiaans. Het werd er even stil van aan tafel. Rein had hem een keer cadeau gekregen en was al net zo met stomheid geslagen als wij.
Navrant dat deze woordenman aan het eind van zijn leven door een beroerte steeds vaker met stomheid werd geslagen omdat hij, terwijl hij alles nog heel goed begreep, de juiste woorden niet uit zijn mond kon krijgen.

Onno K

Wat ik, nu zelf schoolmeester van onder meer studenten vertalen, nog steeds gebruik, is Reins "joker": ieder heeft in een groepsvertaling eenmaal het recht een joker in te zetten, d.w.z. een eigen vertaling van een woord, zin, frase, beeld, mits goed onderbouwd, ook al zijn de medevertalers het er niet mee eens, door te drukken... Goed voor vrolijke (en soms bij teruglezing van het doorgedrukte beschamende - dat ik daar mijn joker voor wilde inzetten...) momenten op die avonden bij Rein thuis.
En er was een week, of was het langer, dat Rein niet kon: hij had een rol als pater in Van Warmerdams De Noorderlingen. Wij zagen het helemaal voor ons (en zagen het later daadwerkelijk helemaal voor ons).
Mooie herinneringen aan een groot, genereus letterliefhebber.

hans kloos

Ook ik heb het juiste woord niet gebruikt, want er is mij ingefluisterd dat het geen beroerte maar een zeldzame vorm van dementie was die leidde tot de afasie van zijn laatste dagen.

Leo willemse

Inderdaad heb ik geregeld een beschouwing van Rein Bloem in vrij nederland gelezen.Niet de makkelijkste poezie waar hij het over had, maar het leerde me wel open te staan voor " andere" poezie.
A.s. vrijdag zal ik mijn wekelijkse boekenrubriek bij RadioAmsterdam Kunst & Cultuur, rond 15.30-16.00 aandacht geven aan Rein Bloem-vanuit de OBA , 103.3 kabel/106.8 fm

Hetty

ik heb Dhr. Bloem een tijd verzorgd
(ik werk bij de thuiszorg)
ik zal mij altijd zijn aria's
herinneren die we samen zongen
als hij onder de douche stond
ik kan niet anders zeggen:
Rein Bloem was een bijzonder mens
en ik zal hem altijd herinneren als een vrolijke man ondanks de vorm
van dementie die hij had
bij deze wens ik zijn vrouw Marijke
dan ook alle sterkte in deze moeilijke periode
Hetty (van de zorg)

Rijk Mollevanger, medestudent

Op een website met deze naam mag eigenlijk niet onvermeld blijven dat Rein in de jaren '60 als lid van het Amsterdams Kamerkoor (o.l.v. Jan Boeke) ook een prachtige baslijn kon neerzetten in schitterende 16e-eeuwse polyfone stukken. Een van mijn goede herinneringen aan hem!

Els Blok, leerling

Voor mij leeft Rein Bloem in herinnering voort als de allerbeste leraar Nederlands die een jong mens maar kan hebben.Niemand heeft mijn taalgenieten ooit meer geinspireerd dan hij.

Els Blok, leerling

poesie=poezie

Hendrik Carette

En twintig jaar geleden verscheen zijn boek 'Zulke scheuten, zulke tronk ' (Amsterdam : Querido, 1989) met 'Tweeënvijftig sprongen in poëzie' een van de meest originele en verrassende boeken over poëzie. Deze Rein Bloem mag niet vergeten worden. Zijn kennis was onbegrensd en zijn liefde voor de poëzie van een onmiddellijke kracht.

Martijn

Zolang zijn boeken bestaan zal hij niet vergeten worden. Nu, meer dan twee jaar na de laatste reactie zal ik er een plaatsen om ook mijn waardering voor Rein Bloem te uiten. Ik had nooit van hem gehoord voor ik eergisteren zijn bundel "Van de Aarde" met heel veel genoegen gelezen heb. Zeer bijzonder dichter!

Jan Langedijk

Vorige week zag ik zijn portret in het Letterkundig Museum. In een flits kwam zijn lach in mijn oren, als hij vertelde over de vondsten die die duivelse dichters toch weer hadden toegepast in hun werk. Ik heb nooit meer iemand zo begeesterd over poëzie horen spreken als Rein Bloem. Daarbij ben ik hem eeuwig dankbaar dat hij mij eind jaren 70 heeft ingewijd in het werk van Hans Favereij, wiens werk ik de afgelopen 35 jaar bijna wekelijks lees.
Rein Bloem was voor mij de ideale literatuurdocent, vooral zijn lessen over poëzie hebben voor mij veel hermetisch dichtwerk doen openen.

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en zullen niet verschijnen op deze weblog voordat de auteur ze heeft goedgekeurd.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...