Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« Rilke in Veurne, Breukers in Oostende | Hoofdmenu | Bericht uit het moeras »

28 augustus 2006

Alles is poëzie

De kogel is door de kerk: 'Een gedicht hoeft niet te rijmen.' En: 'Eigenlijk kunnen we alle gedichten die ooit geschreven zijn poëzie noemen.' Want: 'De moderne poëzie heeft zich ontwikkeld tot een kunstvorm die zo autonoom is, dat in principe elke tekst die bedoeld is als een gedicht, ook de naam 'gedicht' mag dragen.' Zie voor meer info de huiswerkhulp van SchoolTV. Mij ontroert deze zin: 'De jongste generatie schrijvers en dichters haalt zijn inspiratie overal vandaan: uit verschillende culturen, van televisie, van straat, van grote dichters uit het verleden, alles wordt met alles gecombineerd.' Want vroeger, zoals algemeen bekend, haalden de dichters hun inspiratie maar uit één bron.

Reacties

Jeroen M

Koekiemonster daarentegen vindt dat gedichten wel degelijk moeten rijmen. Bovendien heeft hij maar één inspiratiebron.

http://www.youtube.com/watch?v=pkNQKg-K-P8

Kinderen krijgen zo wel tegenstrijdige berichten over het wezen van de poëzie. Jammer.

Tine Moniek

Bedankt voor Koekiemonster! Het filmpje deed me terugdenken aan de tijd dat ik Annie M.G. Schmidt de grootste dichteres ter wereld vond.

Rutger H. Cornets de Groot

Erg leuk filmpje. Dat koekiemonster maar één inspiratiebron heeft, komt natuurlijk doordat hij zich overduidelijk in Freuds orale fase bevindt, net als veel van zijn kijkers. De diversificatie treedt pas later op.

Samuel Vriezen

Ik moet drs. Mettes nu toch reprimanderen wegens een voor hem ongebruikelijke onoplettendheid. Koekiemonster vindt niet dat gedichten moeten rijmen; we leren alleen van Howie dat het gedicht van Koekie een gedicht is omdat het rijmt. maw. voor alles x: rijm(x) => gedicht(x), maar niet is gezegd dat voor alle x gedicht(x) => rijm(x). Impliciet roept Howie dus op om goed op te letten of mensen niet per ongeluk rijmen, want indien dat het geval is moet zo iemand meteen genomineerd worden voor een literaire prijs.

Een complicatie treedt bovendien op op het moment dat Koekie zijn gedicht over koekies opeet. We mogen op dit moment aannemen dat Koekie evenzeer geinspireerd wordt door gedichten over koekies als door koekies zelf. De volgende logische stap in de dichterlijke ontwikkeling van Koekiemonster is dan ook het gedicht over het gedicht over koekies, en als we deze recursie tot in de limiet doorzetten zou er uit Koekiemonster een grote poeticale dichter kunnen ontstaan. Een zekere eruditie van Koekiemonster daarin niet ontzegd worden, getuige zijn duidelijke verwijzing naar Mark Strand:


Eating Poetry

Ink runs from the corners of my mouth.
There is no happiness like mine.
I have been eating poetry.

The librarian does not believe what she sees.
Her eyes are sad
and she walks with her hands in her dress.

The poems are gone.
The light is dim.
The dogs are on the basement stairs and coming up.

Their eyeballs roll,
their blond legs burn like brush.
The poor librarian begins to stamp her feet and weep.

She does not understand.
When I get on my knees and lick her hand,
she screams.

I am a new man.
I snarl at her and bark.
I romp with joy in the bookish dark.

Rutger H. Cornets de Groot

Is het niet zo dat Koekiemonster het gedicht opeet omdat het aanwezig stelt wat hem ontbreekt? Door zijn gedicht op te eten maakt hij duidelijk dat zijn gedicht niet autonoom is, noch naar een werkelijkheid verwijst, maar deze werkelijkheid *is*. Een hermetisch dichter dus, Koekiemonster, wiens poëzie over de grenzen van tijd en ruimte heenreikt ten behoeve van een eenwording met het Al. Vermoedelijk vond hij zijn inspiratie in het volgende van Lucebert:

De dichter hij eet de tijd op
de beleefde tijd
de toekomende tijd
hij oordeelt niet maar deelt mede
van dat waarvan hij deelgenoot is.

Koenraad Goudeseune

De koekies
in dit restaurant
zijn
aan de saaie
kant

Rutger H. Cornets de Groot

Nog iets:
Zou Koekiemonster trouwens niet de incarnatie zijn van Marcel Proust? Diens hele oevre hebben we tenslotte aan een koekje te danken.

Koenraad Goudeseune

Straks schrijft Alain de Botton een boek met als titel: 'Hoe het koekiemonster je leven...'

F. Papenhove

Inderdaad: Alles is poëzie! Behalve de uitzending van Zomergasten gisteravond.

Koenraad Goudeseune

De film daarentegen, Fred, vond ik prachtig. Heaven. Gezien?

F. Papenhove

De film vond ik ook prachtig. Maar voor de rest vond ik het een lieve maar ietwat saaie avond met Ad Verbrugge als Zomergast.

hoepeljespiegelvrij

Kindjes eten rijmpjes als koekjeszoet.Zij kauwen en kauwen tot zij speeksel bellen blazen en maken in deze culturele digitaliteit maatschappij vluchtig een poëtisch tijdperk. (vandaar dat ouders trots zijn op puberslief die kunnen schrijven "ik hou van jou want jij bent zo prachtig mooi.")

Ruben van Gogh

Koekiemonster is Achterberg: het koekie is werkelijkheid geworden voor de duur van het gedicht (het gedicht als verpakking)-- wat kon hij anders dan het gedicht opeten!?

bertus pieters

Kunst is wat kunst genoemd kan worden.
Een uitspraak waar ik zowel trots op was als meteen spijt van had.

Rutger H. Cornets de Groot

Ruben,
Daarom zei ik al: hermetisch, dus ook en vooral Achterberg.

Het is trouwens opvallend hoezeer Koekiemonster beantwoordt aan alle algemene kenmerken van de naar mystieke eenwording strevende hermeticus. Er is immers sprake van een duidelijke drang tot verinnerlijking: hij streeft niet via de ratio, maar via het concrete en bijzondere naar het object van zijn verlangen. En ook de manier waarop bij hem voor korte tijd alle beperkingen van het bewustzijn lijken te zijn opgeheven kan nauwelijks anders worden begrepen dan als mystieke vervoering en extase.

Een uitstekende zaak dat zo'n spirituele figuur op zo jonge leeftijd al aan kinderen ten voorbeeld wordt gesteld. Daar kan Ad Verbruggen niet tegenop.

Alexis de Roode

Hahaha!

Erwin Troost

Is dat niet het verschil tussen 'writing a poem' en 'writing poetry'?

Adriaan Krabbendam

De complete gedichten van Achterberg zijn een uitstekend voorbeeld van het feit dat een gedicht (zelfs al is het knap geconstrueerd) niet per se altijd poëzie hoeft te zijn of bevatten.

Koenraad Goudeseune

Hé?

Chrétien Breukers

Maar Adriaan... het complete werk van Achterberg bevat geen poëzie? Dat is nieuws! Leg eens uit wat je bedoelt?

Ruben van Gogh

Adriaan, die discussie -- zo leert de jeugd van tegenwoordig (zie boven) -- is gesloten; ter uwent nadeel aangaande Achterberg overigens. Daar begon deze hele thread juist mee. Of was het een laffe hak naar Koekiemonster?

Ruben van Gogh

Adriaan, die discussie -- zo leert de jeugd van tegenwoordig (zie boven) -- is gesloten; ter uwent nadeel aangaande Achterberg overigens. Daar begon deze hele thread juist mee. Of was het een laffe hak naar Koekiemonster?

Maszj

Mag ik hier een visuele reactie op plaatsen..?
Koekiemonster lijkt hier het tegenovergestelde te doen van wat door Magritte bedoeld werd met zijn "ceci n'est pas une pipe". De afbeelding van de pijp was niet de pijp zelf, maar voor koekiemonster is het gedicht over koekies gelijk aan echte koekies...en evenzo eetbaar.

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en zullen niet verschijnen op deze weblog voordat de auteur ze heeft goedgekeurd.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...