Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« Eerste bericht: Contrabas introduceert Friese dichters in tweetalige bundels | Hoofdmenu | Derde bericht: de Contrabas, verzamelbundels »

12 oktober 2005

Tweede bericht: vier dichters van de Contrabas, eerste serie

De eerste lichting van de Contrabas is acht bundels groot. Vier bundels van Nederlandse dichters en vier tweetalige bundels van Friese dichters. De eerste serie brengt werk van twee debutanten en van twee gevestigde namen. De vier Nederlandstalige dichters zijn:

Marwin Vos woont en werkt in Amsterdam. Gedichten van haar zijn eerder gepubliceerd in yang, Maatstaf en Deus ex Machina. Is er niet meer van haar bekend? Jawel, ze heeft een eigen website, gemaakt samen met Namita Bhargava. Haar bijzondere debuutbundel heet Zij is niet vast, zij is veranderbaar.

Menno van der Beek
. Hij zegt over zichzelf: 'Rotterdammer, geboren 1967. Ik ben via de bijbel, Jules Verne, Havank, Stephen King en daarna Gerrit Achterberg, J.D. Salinger, Paul Auster en Harry Mulisch in een bij de kringloopwinkel aangeschafte kunstlederen fauteuil in Rotterdam-Oost, onder mijn eigen boekenplank terecht gekomen. Ik ben gelukkig in de liefde, doe werk in ruil voor geld, en schrijf gedichten, die ik dan ongevraagd rondstuur. Voor ik aan een nieuw gedicht begin, kijk ik mijn twee uitgegeven bundels door. Ooit ben ik in Praag geweest.' Zijn Contrabasbundel heet Kaddisj en daarover meldt hij: 'Als ik het goed begrijp - en met het tegendeel moet rekening worden gehouden - wordt de Kaddisj voor de rouwenden door joden gezegd bij het verlies van een geliefde, en het geniale is dan, dat de tekst niet handelt over verlies of troost, maar over iets anders begint. Deze strategie heb ik in mijn derde bundel meer nagejaagd dan in de vorige twee, en ik ben er trots op, dat het niet gelukt is.'

Frédéric Leroy (1974) woont in Brussel en werkt er als voedingsbiotechnoloog en docent aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij begon in 2004 met het schrijven van poëzie en publiceerde al snel gedichten in verscheidene literaire tijdschriften en e-zines (Krakatau, Lava, En er is, Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift, OpSpraak, Digther, Op Ruwe Planken, De Gekooide Roos, Meandermagazine, …). Met de bundel Gedichten maakt hij zijn debuut. De bundel is opgebouwd uit vijf delen. In 'Dagelijks brood' worden liefdesgedichten gebracht, één voor elke dag van de week. Vervolgens worden in het deel 'Schaafwonden' de korstige wonden van de tijd betast, terwijl in 'Stoeien met stiletto’s' de verzen steeds meer gaan snijden. In 'Aarde' geurt de poëzie naar humus en in 'De zwangerschap van mevrouw Alighieri', ten slotte, wordt het poëtisch verslag van een helse zwangerschap gegeven.

Han van der Vegt (1961). Hij publiceert zijn prachtige, zeer lange gedicht Exorbitans. 'Zingend, ronkend, zwanger van horizonten': Exorbitans' eerste regel vormt een uitstekende samenvatting van het hele gedicht. Zelden werd de Nederlandse poëzie bezocht door zoveel pretentie. Net als de Ierse monnik Brandaan die in middeleeuwse gedichten de grenzen van zijn wereld afdoolde, onthult het ruimteschip Exorbitans ons een universum zoals we het nog niet kenden: met filosoferende kometen, wezens met uitneembare ziel en een ras van scheppers dat te werk gaat volgens de principes van de supersnaartheorie. Van der Vegt maakt een werkboek voor de Contrabas, terug te vinden in de Kleine Zaal.

Vluchtelingenstromen, computerspellen, ruimteschepen, cyborgs: de gedichten van Han van der Vegt plaatsen zich midden in de actualiteit. Maar het is een van alle dagelijksheid ontdane actualiteit met dimensies die telkens aan onze greep ontsnappen. De rol van de menselijke persoonlijkheid is ingenomen door de drijfveren van de massa en door horkerige ritmes. Gevoelsbewegingen zijn vervangen door logica van mechanica en versbouw. Een blinkende toekomst bedreigt ons. Exorbitans is de vierde dichtbundel van Han van der Vegt. In 2004 kwam Ratel & Experimenten  uit. 'Smerige, enge poëzie', schreef Piet Gerbrandy.

Reacties

Risee

Dat belooft veel! Ben zeer benieuwd.

Herlinda V.

Ik schrijf het hieronder, maar het kan net zo goed onder het eerste bericht over de tweetalige bundels uit Friesland: indrukwekkend!

Als de tijd daar is, misschien ook ergens een handig kort lijstje met alle nummertjes en zo (zitten de bundels nog in pakjes van 4, was er zo niets met een abonnement, of was dat ergens anders?); bestellen is een bedoening, en duurt vaak een kleine eeuwigheid, de plaatselijke boekhandels nemen misschien niet alle bundels in, en de bib is goed voorzien, maar heeft een log schildpadschild tegen snelle nieuwe aankopen.

Chrétien Breukers

Dank. Technische informatie volgt later.

Erwin Troost

Ik heb ook nog een bundel in de aanbieding.

Peter de Groot

Dat viel te verwachten.

Catharina Blaauwendraad

Indrukwekkend.

papaver

Crétien,

Inderdaad, ben zeer benieuwd, ook hoe er kan besteld worden. Bundels uitgeven blijkt ook niet makkelijk. Zet die marketingmachine eens aan; laat de dichters, althans zij die kunnen en willen, life de bühne betreden en stel daar de bundels te koop.
Gegarandeerd succes! (deze tip is nog gratis, de volgende wordt gefactureerd)

vr.

Chrétien Breukers

Hallo Papaver, het is Chrétien. Niet Crétien. Deze is ook nog gratis. Ton den Boon en ik zullen er alles aan doen om de inderdaad slechte verdeling in Vlaanderen te verbeteren. Sterker: we komen zelf naar Vlaanderen toe en gaan onze boeken door de strot van de boekhandelaren douwen: als waren zij ganzenleverganzen.

papaver

Sorry Chrétien,

die 'h' ontsnapte me. Poëzie als 'fois gras'! Eindelijk de miljardenindustrie ontdekt.
Vlaanderen zal jullie met open wegen ontvangen.

Kat

Gefeliciteerd Frédéric!

Blij dat er van die zwangerschap van mevrouw Alighieri eindelijk een kind gekomen is. 't Kopen waard jong ;-)

Groeten, Kat

Frédéric Leroy

Bedankt Katrijn! Ik hoop dat het een schattig duivelsjong wordt. En vooral: één die zijn mannetje (of vrouwtje) kan staan.

Peter Wullen

Als ik zelf één dichter mocht aanduiden om te 'debuteren', dan was het zeker Frederic Leroy... Heel goeie gedichten & een fijne kerel! Zijn debuut bij De Contrabas komt wat laat, maar niet geheel onverwacht. En wat betreft Han van der Vegt, ik las net nog een heel mooie omschrijving van deze man in de gloednieuwe bundel 'Spinalonga' van Peter Holvoet-Hansen: 'de Bever der Poëzie'. Succes met deze duivelsjongen!

erwin v>Peter Wullen

Ik vind het fantastisch dat F.L. debuteert. Maar: laat? Hij is pas een paar jaar bezig. Pffff. Niet zo haastig, Peter. Niet alles is MTV.

Peter Wullen

'31' om te debuteren is laat al ben je dan nauwelijks een jaar bezig... alhoewel, peter holvoet-hanssen debuteerde in 1999 en was toen ook al bijna 40... kan dus!

Catharina Blaauwendraad

Ik hoorde onlangs dat de gemiddelde debutant veertig is dus 31 is niet laat. Ook niet als je al een paar jaar bezig bent: Zelf was ik al twintig jaar bezig toen ik debuteerde.

Richard Steegmans

Het is nooit te laat om te debuteren ... ik was er vijftig.

Peter M. van der Linden

Ik debuteer morgen.

Tom Zinger

En ik ben er bij! Konkelfloppers!

Peter M. van der Linden

Woeiiii!!! en hier het programma voor morgen http://powets.nl/archives/komallenteszamen

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en zullen niet verschijnen op deze weblog voordat de auteur ze heeft goedgekeurd.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...